Stieg Larsson trilógiájának első darabját, a Tetovált lányt, már 2009-ben filmre vitték az európaiak, Niels Arden Oplev rendező közreműködésével. Talán az amerikai filmgyártás nulla kreativitásának köszönhetően most megtekinthetjük Lisbeth Salander kalandjainak hollywoodi köntösbe bújtatott verzióját is. Élhetnék a remeake kifejezéssel is, de vajon helytálló volna annak tekintetében, hogy egy valóban igényes irodalmi műről beszélünk? Hiszen az amerikaiak, csakúgy, mint a svédek az eredeti regényhez nyúltak hozzá.

A moziba mindenféle előítélettől mentesen vonultam be, mert bár sajnos vagy nem sajnos az original svéd verziót nem láttam. A könyvet pedig nem olvastam, így semmi fogalmam nem volt, se a történettel, se a végkimenetellel kapcsolatban.

Az oknyomozó újságíró Mikael Blomkvist épp vesztesként került ki egy rágalmazási perből, amikor is a legnagyobb svéd cég volt vezetője, egy roppant érdekes kéréssel keresi fel: nyomozza ki, mi történt negyven évvel korábban eltűnt unokahúgával Harriettel. Blomkvistot még a per ideje alatt alaposan átvilágították, az átvilágítást pedig egy különc hacker lányra Lisbeth Salanderre bízták. Miután Blomkvist megtudja ki volt az, aki ilyen mélységekig felkutatta életének minden apró kis titkát, felkéri Lisbethet, hogy segítsen neki felgöngyölíteni ezt az ügyet. S itt kezdődik a kalandokban bővelkedő, izgalmakkal teli hajsza.

A film az elejétől a végéig roppant izgalmas volt. Bár helyenként akarva, akaratlanul is, de behunytam a szemem. Egy idő után pedig már a popcornt sem igazán kívántam. Ennek ellenére azt kell mondanom, hogy David Fincher rendező által újraforgatott Tetovált lány abszolúte úgy volt jó, ahogy. Remake ide vagy oda számomra ez 10-ből 9-et minimum megér. Hiszen egy kiváló irodalmi alapanyagból készült egy kiváló film. Minden egyes momentuma élmény volt. Kíváncsiságtól telve várom a folytatást, remélhetőleg Fincherrel a rendezői székben. Ajánlom mindenkinek, akik szeretik a kissé elvont, sötét hangulatú thrillereket és akiket nem vág földhöz egy-két brutális jelenet.

Előzetes