2003 ősze, Harvard egyetem. A Facebook születése. Mark Zuckenberg (Jesse Eisenberg) egy(pár) sör mellett létrehozott egy egyetemi közösségi oldalt. A komputerzseni fittyet hányt a biztonsági előírásokra, illetve a szerzői és személyiségi jogokra, az ötlet mégis valami hihetetlen népszerűségnek örvendett. A jogsértések még csak hagyján, de vajon az alapötletet is ellopta volna Zuckenberg? A Harvard tanulói Cameron Winklevoss, Tyler Winklevoss és Divya Narendra tudniillik pontosan ezzel vádolták meg Zuckerberget. 2004-ben pert indítottak ellene. A Facebook térhódításának azonban ők sem szabhattak gátat. Egyre több egyetem csatlakozott a közösséghez és a Facebook hamarosan elérte a bámulatos egymilliós taglétszámot. Ez viszont már kőkeményen az üzletről és a pénzről szólt. A világ legfiatalabb milliárdosa lett Mark Zuckerberg. És neki ebből esze ágában sem volt engedni.

A Facebook jelenleg több mint 500 millió aktív felhasználóval rendelkezik. 207 országban, 37 különböző nyelven érhető el. Mark Elliot Zuckerberg (1984. május 14.) a Facebook 24%-os résztulajdonosa, milliárdos.

Picit utánajártam a ma már csak második legnépszerűbb magyar közösségi oldalnak, az iwiw-nek, a következő infók forrásául a Wikipédia szolgált. Az iWiW név az angol „international who is who” („nemzetközi ki kicsoda”) rövidítése, ami 2002. április 14-én kezdte meg működését, akkor még WiW néven. Az iWiW.hu őse, a WiW.hu az egyik legelső volt a közösségtérképező honlapok között a külföldi Ryze, a Friendster és az Everyonesconnected.com mellett. Várady Zsolt webfejlesztő 2002 márciusában készítette el a tesztváltozatot. Várady Zsolt „e-Magyarország díjat” kapott a WiW, a legnagyobb magyar nyelvű közösségi weboldal fejlesztéséért. Az akkor 640 000 taggal rendelkező, 35 millió kapcsolatot kezelő iWiW fordulópontjához érkezett, amikor 2006. április 28-án közel egymilliárd forintért felvásárolta a Magyar Telekom, amely a T-Online csoportba építette be az iWiW szolgáltatáskörét. A regisztrált felhasználók száma 2006. július 18-án érte el az egymilliót, december 18-án a másfél milliót. 2008. december 24-én a felhasználók száma elérte a 4 milliót. 2010. decemberének első felében egyes szakmai elemzések azt mutatták, hogy az iWiW alulmaradt a hazai felhasználókért a Facebookkal vívott küzdelemben. Az iWiW fejlesztői ezt röviddel megelőzően a közösségi portál megújítását jelentették be, ami elsősorban a felhasználói felület átalakítását takarja.

Végezetül álljon itt egy komment az ellentáborból is: „Én annak is örülnék már, ha valaki elmagyarázná egyáltalán bármelyik közösségi oldal mi a f***ra jó?”

 

Értékelés:

8/10

 

Közösségi háló – The Social Network (2010)

Fsz.: Jesse Eisenberg, Andrew Garfield, Justin Timberlake.

R.: David Fincher.

121 p.

 

Díjak és jelölések:

 • Golden Globe díj (2011) – Legjobb rendező (David Fincher)
 • Golden Globe díj (2011) – Legjobb filmzene
 • Golden Globe díj (2011) – Legjobb film – drámai kategória
 • Golden Globe díj (2011) – Legjobb forgatókönyv (Aaron Sorkin)
 • Golden Globe díj (2011) – Legjobb férfi mellékszereplő jelölés (Andrew Garfield)
 • Golden Globe díj (2011) – Legjobb színész – drámai kategória jelölés (Jesse Eisenberg)
 • Oscar-díj (2011) – Legjobb film jelölés
 • Oscar-díj (2011) – Legjobb rendező jelölés (David Fincher)
 • Oscar-díj (2011) – Legjobb operatőr jelölés (Jeff Cronenweth)
 • Oscar-díj (2011) – Legjobb adaptált forgatókönyv jelölés (Aaron Sorkin)
 • Oscar-díj (2011) – Legjobb vágás jelölés
 • Oscar-díj (2011) – Legjobb filmzene jelölés
 • Oscar-díj (2011) – Legjobb férfi alakítás jelölés (Jesse Eisenberg)

Előzetes