A fiatal Eloise Turnernek (Thomasin McKenzie), azaz Ellie-nek mindene a divat. Édesanyja elveszítése miatt nagyanyjával, Peggy-vel (Rita Tushingham) él vidéken, Redruthban, ahonnan egy menő londoni divattervező-iskolába nyer felvételt.

A beilleszkedés finoman szólva sem sikerül Ellie-nek, akit – Johnt (Michael Ajao) leszámítva – gyorsan kiközösítenek a csoporttársai, így a lány kiköltözik a kollégiumból és egy szobát bérel a Sohóban. Hogy ki tudja fizetni a bérleti díjat a mogorva házinéninek, Ms Collinsnak (Diana Rigg) pultos állást vállal az egyik kocsmában.

A problémák éjszakánként kezdődnek, amikor Ellie – rejtélyes módon – utazást tesz vissza az időben 1965-be. Az akkori London éjszakai élete valósággal pezseg. A szőke ciklon Sandie (Anya Taylor-Joy) pedig a fejébe veszi, hogy revüénekes/táncos lesz a Soho legfelkapottabb helyén, a Café de Paris-ban. Megismerkedik Jack-kel (Matt Smith), aki segít neki a sorban (leg)előre jutni, ám a csillogásnak hatalmas ára van: a szépségét ugyanis mindenki ki akarja használni…

Ellie egyre inkább a régmúlt történéseinek hatása alá kerül, mely hamarosan egy tragikus végkifejlet felé kezd el száguldani. Ráadásul már nem csak éjszaka, hanem nappal is kísérteni kezdik a lányt a múlt árnyai, aki kisvártatva az őrület határára kerül. Vajon létezik Ellie és Sandie számára kiút a Soho végtelennek tűnő útvesztőjéből?

Érdekességek

  • A film műfaja pszichothriller. Hasonló időutazást láthattunk az Éjfélkor Párizsban (2011) című Woody Allen-filmben, ám az jóval könnyedebb szórakozást nyújtott.
  • „Tükröm, tükröm mondd meg nékem…” „Nézz a tükörbe! De mi van, ha nem akarok? Akkor lehet, hogy már túl késő neked.” A film legfontosabb attribútuma a tükör, mellyel mindvégig zseniálisan játszik.
  • Az őt kihasználó férfiak csajozós dumája roppantmód eredeti: „Hogy hívnak édes?” „Alexandra/Alexie/Andie/Lexy/Alex/Sandie…” „Milyen bájos név!” Brrrrrr.
  • Ellie totál becsavarodik. Mondjuk a szobája ablakában éjszakánként idegesítően vibráló piros/kék neonfényektől (a ház mellett lévő francia étterem, a Bistro 1955 neonreklámja) nem is lehet nyugodtan aludni…
  • Ellie imádja a 60-as évek hangulatát, legyen az zene (komoly bakelitgyűjteménye van) vagy film (az 1961-es Álom luxuskivitelben plakátja lóg a szobája falán).
  • 1965-ben a Thunderball (Tűzgolyó) című James Bond filmet vetítették Londonban, a 007-es ügynök szerepében Sean Connery tetszelgett.
  • A Vesper-koktél az 1953-as első Ian Fleming által írt Bond-regényben tűnik fel, mely 45 ml ginből, 15 ml vondkából és 7,5 ml Kina Lillet-ből (Lillet Blanc) áll. Jéggel és citrommal jól rázzuk össze őket egy shakerben.

Last Night in Soho – Utolsó éjszaka a Sohóban (2021)

R.: Edgar Wright

Sz.: Thomasin McKenzie, Anya Taylor-Joy, Diana Rigg, Matt Smith, Michael Ajao, Terence Stamp

116 p.

Előzetes