Cogito ergo sum, magyarul: Gondolkodom, tehát vagyok. René Descartes francia filozófus híres szállóigéje. De elég volt csak gondolkodnunk, hogy az evolúció csúcsára kerüljünk? Az emberek agyuk kapacitásának csupán kb. 10%-át használják ki. Mi lenne ha valaki agykapacitásának 100%-ával gazdálkodhatna? Erre próbál választ találni Luc Besson rendező a legújabb filmjében.

Normann professzor (Morgan Freeman) az agykutatás legelismertebb tudósa csak elméleti síkon feltételezi, hogy ez mivel járhat, de egy szuperdrog hatására Lucy (Scarlett Johansson) lesz az emberiség első tökéletesen gondolkodó példánya. A fiatal lány Dél-Koreában hatalmas kalamajkába keveredik, miután alkalmi ismerőse csúnyán kelepcébe csalja. Lucy kisvártatva egy kegyetlen bűnszervezet karmai között találja magát, akik épp egy újonnan kifejlesztett drog terítését készítik elő. Lucy nincs abban a helyzetben, hogy elutasítsa a főnök állásajánlatát, így átmenetileg ő is kénytelen drogfutárnak állni. Szorult helyzetéből való kiút fájdalmasra sikerül, de a ’balesetét’ követően nincs megállás. Csak egy dolog lebeg a szemei előtt, a bosszú, illetve a drogterjesztés megakadályozása. Felturbózott agya lévén olyan képességek birtokába jut, amiről korábban soha nem álmodott.

Nehéz a Lucy-t kategorizálni. Hirtelenjében nem is tudom hova tenni a filmet. Talán amolyan tudományos-fantasztikus akciófilm lehet. Ami egyrészt próbál valamilyen szinten komolynak tűnni a professzor kutatásaival és előadásaival, de másfelől az akcióelemek mégis túlsúlyba kerülnek. Főleg a film előrehaladtával van ez így. A Lucy vérfagyasztó thrillerként indul, majd őrült rohanásba és féktelen öldöklésbe torkollik a végére. Párizs a végjáték helyszíne, ahol a Taxiból kölcsönzött elemek (= autótörés minden mennyiségben) láttán le sem tagadhatja Luc Besson a rendezést, habár annak a klasszikusnak csak forgatókönyvírója és producere volt.

Az értékelés legalább ilyen problémás. Két ilyen kaliberű színésszel általában nehéz mellényúlni, de azért a nagy nevek nem mindig garantálják a minőségi mozit. Ahogy most sem. Amilyen komolyan indul a film, olyan mulatságosan hat a befejezés. Mivel én egy izgalmas krimire számítottam, nem juthatott számomra más, mint a csalódás. A 100 %-os agyi kapacitás eléréséhez vezető úton tudniillik egyre többször nevettem fel kínomban, mert az volt az érzésem, hogy valami kommersz kis akcióvígjátékra ültem be a moziba. Ennél sokkal jobb filmekben is közreműködött a mester, gondoljunk csak például az Elrabolvára!

 

Értékelés:

6/10

 

Lucy (2014)

Fsz.: Scarlett Johansson, Morgan Freeman.

R.: Luc Besson.

90 p.

Előzetes