Az első világháborús szolgálatból hazatérő Ernest Burkhart (Leonardo DiCaprio) nagybátyjához, William Hale-hez (Robert De Niro) megy, aki Oklahomában, az oszázs indiánok földjén lakik, akik elfogadják őt. Ez az amerikai indiáncsoport volt az egyik leggazdagabb, tudniilik a földjükön hatalmas mennyiségű fekete aranyat, azaz olajat termeltek ki az 1920-as években. Ebből kifolyólag kifejezetten jó partinak ígérkezett egy-egy oszázs hölgyemény, így sok fehér egyszerűen beházasodott a mesés vagyon reményében.

Pontosan ez a terve Williamnek is Ernesttel, de ő nem elégszik meg ezzel, az összes pénzt maguknak akarja, és ennek érdekében semmitől sem riad vissza… Egyre több oszázs indián hal meg rejtélyes, és nem is annyira rejtélyes körülmények között, mégsem tesz senki semmit. Mollie Burkhart (Lily Gladstone) kisvártatva rájön, hogy mire megy ki a játék, és sejti, hogy ki áll mindemögött de lehet, hogy akkor már késő…

Érdekességek:

  • A film egyben az FBI (Federal Bureau of Investigation) megalakulásáról is szól, ami a Bureau of Investigation-ből (BOI) jött létre.
  • Lily Gladstone alakítása Oscar-várományos, a Golden Globe-ot már el is nyerte! A hölgy mind DiCapriót, mind De Nirót felülmúlja.
  • A cukorbetegség gyógyítására akkoriban még nem volt hatékony gyógymód, így az halálos kimenetelű volt. Az inzulin alkalmazása csak 1922-ben kezdődött.
  • A több mint 3 órás játékidő ne rettentsen el senkit, mert egy izgalmas, lebilincselő bűnügyi filmmel van dolgunk.
  • A film alapjául David Grann oknyomozó könyve szolgál, ami 2017-ben jelent meg, csaknem 100 évvel a gyilkossági eseteket követően…

 

Megfojtott virágok – Killers of the Flower Moon (2023)

R.: Martin Scorsese

Sz.: Leonardo DiCaprio, Lily Gladstone, Robert De Niro, Brendan Fraser, Jesse Plemons

206 p.

 

Előzetes