Ebbingben, egy kis porfészekben elrabolnak, megerőszakolnak és megölnek egy tinédzser lányt. A rendőrség tehetetlen. A lány anyja, Mildred (Frances McDormand) nem hagyja annyiban a dolgot és saját pénzen három óriásplakátot helyeztet el a kisváros határában. Célja, hogy felhívja a figyelmet a szörnyű bűntényre, és a helyi rendőrség tehetetlenségére, illetve felelősségére. „Hogyan lehetséges ez, Willoughby rendőrfőnök?” „Még mindig nincs egy letartóztatás sem.” „Megerőszakolták, miközben haldoklott.” A plakátok láttán Mildred elég sok ellenséget szerez, és szép lassan úgy felbolydul Ebbing, mint egy méhkas. Kevesen állnak a szabadszájú, szókimondó, kellemetlenkedő nő mellé, ráadásul a bűntett felgöngyölítése sem halad.

A Három óriásplakát Ebbing határában egyértelműen a jellemdrámákra épít, kétségtelenül ez a film legnagyobb erőssége, melyet három meghatározó karakter visz el. Willoughby rendőrfőnök (Woody Harrelson), annak egyik beosztottja, Dixon (Sam Rockwell) és Mildred. Egyszerű kis életet élnek Ebbingben, mindegyiknek megvan a maga gondja-baja, amivel képtelen megbirkózni, ez pedig alapjába véve határozza meg személyiségüket. Képtelenek kontrollálni érzelmeiket, gyarlóak, sebezhetőek, gyengék. A három karakter bőrébe bújó színészek zseniális játékát csodálhatjuk, főleg Frances McDormand lubickol, aki az 1996-os Fargóért egyszer már megkapta a legjobb női főszereplőnek járó díjat. Mellette a legjobb férfi mellékszereplői díjra mind Woody Harrelson, mind Sam Rockwell is jelölést kapott.

Nekem a film láttán rögtön a 2007-es 4 Oscar-díjjal kitüntetett (film, rendező, adaptlát forgatókönyv, férfi mellékszereplő) Nem vénnek való vidék ugrott be, ami szintén hasonlóan markáns karakterekkel operál (Javier Bardem, Josh Brolin, Tommy Lee Jones, és Woody Harrelson), de ott valahogy jóval hihetőbb a történetet, mint itt, mert ebbe valahogy túl sok abszurd jelenetet erőltettek bele.

 

Három óriásplakát Ebbing határában – Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017)

R.: Martin McDonagh

Sz.: Frances McDormand, Woody Harrelson, Sam Rockwell

115 p.

 

Oscar-díjak és jelölések

  • Legjobb film jelölés
  • Legjobb női főszereplő: Frances McDormand
  • Legjobb férfi mellékszereplő: Sam Rockwell
  • Legjobb férfi mellékszereplő jelölés: Woody Harrelson
  • Legjobb eredeti forgatókönyv jelölés
  • Legjobb filmzene jelölés
  • Legjobb vágás jelölés

Előzetes