A film forgatókönyvéül – mely Oscar-díjat nyert – André Aciman regénye szolgál. A Szólíts a neveden emellett a legjobb film, a legjobb férfi főszereplő (Armie Hammer helyett a még csak 22 éves Timothée Chalamet a jelölt) és a legjobb betétdal (Mystery of Love – zene és szöveg: Sufjan Stevens) kategóriákban mérettette meg magát. Érdekes, hogy Timothée Chalamet a – szintén Oscar-díjra jelölt – Lady Birdben is szerepet kapott.

A 17 éves amerikai fiú, Elio (Timothée Chalamet) komolyzenét ír, zongorázik, azaz igazi muzikális tehetség. Apja, Mr. Perlman (Michael Stuhlbarg) művészettörténész-professzor. A család a nyári szüneteket rendre egy olasz nyaralóban tölti. Ezen a nyáron hat hétre látogatóba érkezik hozzájuk apja egy amerikai tanítványa, Oliver (Armie Hammer). Elio és Oliver gyorsan megtalálják a közös hangot, együtt lógnak, és sokszor kerékpároznak át a közeli kisvárosba. A művelt Elio kissé visszahúzódó fiú, érzékeny, amolyan igazi művészlélek. Nehezen tudja kimondani a fontos dolgokat, Olivernek viszont megnyílik. A fiú bizonytalan magában, így Maziával (Esther Garrel) is próbálkozik, de végül is Olivert választja. Bergamóba mennek kettesben, mielőtt Oliver elutazik. Mindketten tudják, hogy a mindkettejük számára felejthetetlen nyár után többet nem találkoznak.

A Szólíts a neveden egyik legérdekesebb kérdése a fiú szüleinek viszonya a kialakult helyzethez, ami tálcán kínálná a konfliktushelyzetet, ám a film köszöni szépen, de nem él ezzel a lehetőséggel. Elio szülei felvilágosultak, megértőek, elfogadóak egy olyan dologgal kapcsolatban, ami 1983-ban még igencsak különösnek hatott. A legjobb példa erre a film végén látható zseniális apa-fia beszélgetés, ami a Szólíts a neveden nagy momentuma. A Szólíts a neveden a felhőtlen nyárról, a fiatalságról, és az első szerelemi kaland(ok)ról szól. Magával ragadó zenéje az ember agyába fészkeli magát, és fiatalkori nyaraira és próbálkozásaira emlékezteti.

 

Szólíts a neveden – Call Me by Your Name (2017)

R.: Luca Guadagnino

Sz.: Armie Hammer, Timothée Chalamet, Michael Stuhlbarg, Amira Casar, Esther Garrel

132 p.

 

Oscar-díjak és jelölések

  • Legjobb film jelölés
  • Legjobb férfi főszereplő jelölés: Timothée Chalamet
  • Legjobb adaptált forgatókönyv: James Ivory, André Aciman
  • Legjobb betétdal jelölés: Mystery of Love – zene és szöveg: Sufjan Stevens

Előzetes