A Dűne c. film fő helyszínéül az Arrakis sivatagbolygó szolgál, mely kulcsfontosságú a fűszertermesztés szempontjából, ami a világűr legértékesebb terménye. Az Arrakis szinte lakhatatlan, végeláthatatlan homokdűnék alkotják, korlátozott a vízkészlete, ráadásul veszedelmes/gigantikus óriásférgek rejtőznek a sivatagban, melynek őslakói a fremenek.

A császár mozgatja a szálakat, aki az Atreides-házat bízza meg az Arrakis helytartóságának átvételével. Leto Atreides (Oscar Isaac) és ágyasa, Jessica (Rebecca Ferguson), fiúkkal, Paullal (Timothée Chalamet) így a parancsnak megfelelően a Caladan bolygóról az Arrakisra teszik át székhelyüket. A bonyadalom akkor kezdődik, amikor a Harkkonnenek váratlan támadást intéznek ellenük, és ez, valamint egy árulás Leto életébe kerül. Paul és Jessica a sivatagban talál menedéket a fremenek között, persze előtte túl kell élniük egy féregtámadást…

Denis Villeneuve már jópár sikeres sci-fit letett az asztalra, legutóbb egy szintén kultikus film, a Szárnyas fejvadász folytatása (Szárnyas fejvadász 2049) dicsérte keze munkáját még 2017-ből. Ám ennek ellenére a Dűne legújabb feldolgozása igencsak grandiózus vállalkozásnak tűnt, főleg, ha jópár folytatásban gondolkodnak az alkotók. (Frank Herbert könyvsorozata 7 kötetes, szóval ha egy könyvre két rész (?!) jut, mint ennél, akkor…) Határozottan kijelenthető, hogy Villeneuve-nek bőven sikerült átugrania a lécet a legújabb Dűnével!

Amíg az 1984-es film 137 percben az egész első kötetet leképezi, addig ez – 155 perc leforgása alatt – csak kb. annak a feléig jut el, azaz Part 1 néven fut. A történések kisebb-nagyobb eltérésektől eltekintve hasonlóak, látványvilágban nyilván a mai a lehetőségek széles tárházával sokkalta lenyűgözőbb, míg mai szemmel nézve a David Lynches igencsak béna. Zene mindkettőben ott van a szeren, az újért Hans Zimmer felel, ami mindig garancia a sikerre. Összességében azonban mind látványban, mind mögöttes mondanivalójában a 2021-es Dűne kenterbe veri a régit. Ez pedig kifejezetten biztató a folytatásokra nézve!

 

Értékelés:

9/10

*****

 

Oscar-díjak/jelölések

  • Legjobb film-jelölés
  • Legjobb adaptált forgatókönyv-jelölés: Jon Spaihts, Denis Villeneuve és Eric Roth
  • Legjobb operatőr-jelölés: Greig Fraser
  • Legjobb vágás-jelölés: Joe Walker
  • Legjobb hang-jelölés
  • Legjobb eredeti filmzene-jelölés
  • Legjobb látványtervezés-jelölés: Patrice Vermette (látványtervező), Sipos Zsuzsanna (díszletberendező)
  • Legjobb vizuális effektek-jelölés
  • Legjobb jelmez-jelölés
  • Legjobb smink-jelölés

 

D Ű N E – D U N E (2021)

R.: Denis Villeneuve

Fsz.: Timothée Chalamet, Rebeca Ferguson, Oscar Isaac, Zendaya

155 p.

 

Előzetes