A vígjáték/katasztrófafilm helyett talán inkább a dráma vagy szatíra a helyes műfaji besorolás. Az előbbi két műfaj csak álca. Hogy miért? Mert a Ne nézz fel! c. film az emberiség drámája/szatírája, ami egy hihetetlen módon telibe talált kortükör. Sajnos az érthetetlen ostobaság, a mérhetetlen gőg, a nagyfokú nemtörődömség és a végtelen kapzsiság jellemzik a ma emberét. (A nem éppen előkelő jelzők gyakorlatilag a végtelenségig folytathatók…) A film olyan görbe tükröt állít nekünk, hogy az oda*asz, és tudják mit? Jól teszi. Mert vastagon megérdemeljük!

A Ne nézz fel! alapkonfliktusát az adja, hogy a Földbe záros határidőn belül becsapódó és azt elpusztító meteorról az Egyesült Államok elnöknője, Janie Orlean (Meryl Streep) és stábja, élén fiával, Jasonnel (Jonah Hill) egész egyszerűen nem hajlandó tudomást venni. Pedig a két csillagász, Kate Dibiasky (Jennifer Lawrence) és Dr. Randall Mindy (Leonardo DiCaprio) még talán időben figyelmezteti őket a közelgő veszélyről, ám mindhiába, süket fülekre találnak. Az emberiség így aztán végérvényesen két táborra, a „Ne nézz fel!”-re, ill. a „Nézz fel!”-re szakad.

Ebből pedig semmi jó nem sülhet ki… Ahogy a tv-szerepléssel sem jár jobban két főhősünk, akik gyakorlatilag lehetetlen küldetésre vállalkoznak, mert a műsorvezetőnőt, Brie Evantee-t (Cate Blanchett) sokkal jobban érdekel a saját egója és az ehhez társuló végtelenül hedonista életmódja, mint holmi világvégét jelentő üstökös. Aztán ott van a guru, a kibírhatatlan, tenyérbemászó Peter Isherwell (Mark Rylance), aki angyali nyugalommal és a hozzátartozó rezignált hangjával hirdeti a zent… Sajnos Janie személyében találjuk meg az első számú követőjét, azaz kizárólag rajtuk múlik az emberiség megmenekülése, szóval k*rvára kezdhetünk félni!

Pedig elég lett volna csak Ben Afflecket felküldeni arra a rohadt meteorra, és simán meg vagyunk mentve…

Oscar-díjak/jelölések

  • Legjobb film-jelölés
  • Legjobb eredeti forgatókönyv-jelölés: Adam McKay és David Sirota
  • Legjobb vágás-jelölés: Hank Corwin
  • Legjobb eredeti filmzene-jelölés

 

Don’t Look Up – Ne nézz fel! (2021)

R.: Adam McKay

Fsz.: Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Meryl Streep, Jonah Hill, Cate Blanchett, Mark Rylance, Timothée Chalamet, Gina Gershon, Ron Perlman, Melanie Lynskey

145 p.

 

Előzetes