Egy tűzpiros, 3 ajtós, napfénytetős, műszakilag kifogástalan, szépen karbantartott, garázsban tartott Saab 900 Turbo keresi új sofőrjét!

A japán Vezess helyettem című, közel 3 órás film Hamagucsi Rjúszuke keze munkáját dicséri, melyet a legjobb film/legjobb idegen nyelvű film és legjobb rendező mellett a legjobb adaptált forgatókönyv katagóriában (Murakami Haruki Férfiak nő nélkül című novelláskötetének azonos címet viselő darabjából készült) is versenyre kel a 2022-es Oscar-gálán.

Főhősünk, Yüsuke Kafuku (Nisidzsima Hidetosi) bevett szokása szerint vezetés közben szereti visszamondani az általa rendezett darabok magára osztott szövegeit. A többit felesége, a forgatókönyvíróként dolgozó Oto (Kirishima Reika) mondja fel magnókazettára. Másik közös szokásuk az, hogy felesége sikamlós történeteinek fonalát a légyottjaik közben/követően veszi fel, ám azokat megjegyezni persze képtelen, de hát ilyenkor jön jól egy olyan férj, aki meghallgatja a feleségét…

Kafuku rendező úr darabjainak különlegessége az, hogy szereplői más-más nyelveken beszélnek. Így volt ez Samuel Beckett Godot-ra várva feldolgozásánál, illetve így lesz legújabb rendezésében, Csehov Ványa bácsijában is. Ez utóbbi elsőre igazi bábeli zűrzavarnak tűnik, hiszen a kiválasztott szereplőinek többnyelvűsége a mandarintól egészen a jelnyelvig terjed. És ha ez nem lenne elég kihívás Yüsüke számára, akkor mit szóljon ahhoz, hogy az őt felkérő színház két munkatársa ragaszkodik hozzá, hogy sofőrt alkalmazzon, mivel egy korábbi incidens okán szabályzatuk ezt követeli meg. Így kerül mellé a fiatal hiroshimai lány, Misaki Watari (Miura Tóko), akinek kénytelen átengedni autójának volánját…

De az előbb felsoroltak csupán a felszínét jelentik a Vezess helyettemnek, mely megannyi életbevágó témát boncolgat a hűtlenségtől kezdve az agresszión és bűntudaton át egészen a szeretteink elveszítéséig és annak feldolgozásáig. A cseppet sem könnyű témákat ellensúlyozandó viszont valami egészen lenyűgöző operatőri munkának lehetünk szemtanúi ebben a filmben, melyben gyakorlatilag 3 órán keresztül csodálhatjuk az elsuhanó tájat, a távolról filmezett autós jeleneteket, illetve az utakat/alagutakat/hidakat, amivel egyszerűen nem lehet betelni!

Oscar-díjak/jelölések

  • Legjobb film-jelölés
  • Legjobb rendező-jelölés (Hamagucsi Rjúszuke)
  • Legjobb adaptált forgatókönyv-jelölés (Hamagucsi Rjúszuke és Óe Takamasza; Murakami Haruki Férfiak nők nélkül című műve alapján)
  • Legjobb idegen nyelvű film-jelölés

Érdekességek

  • Csak kb. 45 perc után kerülnek felsorolásra a film szereplői. Mondjuk a 3 órás játékidőben bőven van idő mindenre. Minek annyira sietni?
  • Szex mint ihletforrás.
  • Csehov: Ványa bácsi – a főszerep kihozza az őt játszóból annak igazi énjét…
  • A fiatal tv-sztár, Kóji Takatsuki (Okada Maszaki) képtelen uralkodni magán, ami sokba kerül neki…
  • A jéghegy csúcsa alatt elhallgatott történetek, drámák rejtőznek.
  • Ők maradtak itt. Nekik kell tovább élniük és feldolgozni/elviselni elveszített szeretteik/hozzátartozóik hiányát.

 

Vezess helyettem – Drive my car (Doraibu mai kâ) (2021)

R.: Hamagucsi Rjúszuke

Sz.: Nisidzsima Hidetosi, Miura Tōko, Okada Maszaki, Kirishima Reika, Yoo-rim Park, Jin Dae-yeon, Jüan Ce-jün, Ahn Hwitae, Perry Dizon, Satoko Abe

179 p.

 

Előzetes