Dániában járunk 1926-ban. Einar Wegener (Eddie Redmayne) tehetséges tájképfestő, aki hat éve boldog házasságban él feleségével, Gerdával (Alicia Vikander).

Először csak szerepet játszik, amikor harisnyát és női cipőt húz, hogy modellt álljon feleségének. Az egész csupán ártatlan kis játéknak indul, ám kisvártatva gyökeresen megváltozik mindkettejük élete. Gerda Liliről festett portréi kelendőnek bizonyulnak, amit párizsi kiállítása is hűen tükröz. Einart pedig egyre kevésbé érdekli a festés, és lassan rájön, hogy ő már csak és kizárólag Lili szeretne lenni. Saját elmondása szerint mindvégig úgy érezte, hogy ő valójában nő, ám sajnálatos módon férfitestben született.

Az akkori orvostudomány persze azonnal elmebajjal társítja mindezt. Skizofrénia, elmebetegség, ezek a szakvélemények. Egyetlen specialista, Kurt Warnekos (Sebastian Koch) akad csak, aki megérti Einar állapotát és kész segíteni neki. A műtét(ek)hez Einarnak Drezdába kell utaznia, ahova végül felesége is elkíséri, aki amúgy mindenben támogatja őt. Gerda annak ellenére hozza meg ezt a hatalmas áldozatot, hogy jól tudja, elveszíti szeretett férjét, hiszen az operációt követően már nincs visszaút. Ráadásul a beavatkozás(ok) roppantmód kockázatosak, tudniillik ez az első olyan műtét (1930-at írunk), amely során egy férfit nővé operálnak…

Tom Hooper a Király beszédével 2011-ben elnyerte a legjobb rendezőnek járó járó Oscar-díjat, ám ezúttal nem szállhat ringbe ezért a szobrocskáért. (A Király beszéde emellett a legjobb filmért, legjobb eredeti forgatókönyvért, míg Colin Firth a legjobb férfi főszerepért lett kitüntetve.) A dán lány jelölései közül természetesen legnagyobb eséllyel Eddie Redmayne válthatja díjra a legjobb férfi főszereplőit, de Alicia Vikander is emlékezeteset alakít ebben a filmben. Mondjuk azt nem igazán értem, hogy a kisasszony miért csak a legjobb női mellékszereplő díjra esélyes, holott mind a Golden Globe-on, mind a BAFTA-díj tekintetében mint legjobb női főszereplő kapott jelölést.

 

Értékelés:

8/10

 

A dán lány – The Danish Girl (2015)

R.: Tom Hooper

Sz.: Eddie Redmayne, Alicia Vikander, Amber Heard, Matthias Schoenaerts, Ben Whishaw, Sebastian Koch

120 p.

 

Oscar-jelölések:

Legjobb férfi alakítás jelölés: Eddie Redmayne

Legjobb női mellékszereplő: Alicia Vikander

Legjobb jelmeztervezés

Legjobb látványtervezés

 

Érdekesség:

Lili Ilse Elvenes, ismertebb nevén Lili Elbe önéletírása a Férfiből nő címmel 1933-ban jelent meg.

Előzetes: