Hatalmas várakozás előzte meg a Mad Max negyedik részének mozis bemutatóját. A szokásos félve feltett kérdés – sorozat lévén – természetesen ezúttal sem marad el. Mi van, ha nézhetetlen lesz az új kiadás, ami ezzel tönkrevágja az egész szériát? A kétségeket eloszlatva én azt mondom, hogy nálam továbbra is egyértelműen az elő rész az etalon, de ez sem rossz, sőt!

Mit ad nekünk a legújabb rész? Lenyűgöző látványt, folyamatos akciót, megállás nélkül, teljes gázzal. A Mad Max 4: A harag útja maga a féktelen száguldás, és őrült rombolás. Mindezt helyenként beteges látványvilágával, különleges karaktereivel és a bömbölő, dübörgő zenéjével teszi. (A száguldó rockszínpad nagyot üt minden alkalommal!) A speciális verdapark, a különleges nitró pedig a sebesség élményét teszik teljessé.

A történet dióhéjban. Max Rockatansky (Tom Hardy) megint a rossz időben, a rossz helyen van, így fogságba esik. Az Erődbe kerül, aminek teljhatalmú ura Halhatlan Joe (Hugh Keays-Bryne), aki megannyi ágyast tart. Mindig hű harcosai a „hadfiúk” kamikaze módon készek a halálba (Valhalla) menni érte. Teljesítményüket (legális?) vérdoppinggal növelik ún. „vérzsákjaik” felhasználásával. Kezdetben őrült Max is ebben a nemkívánatos szerepkörben tetszeleg, majd gyors szabadulását követően a hangzatos nevű amazon, Furiosa (Charlize Theron) mellé csatlakozik, aki elköti a „nagy vasat” (tartálykocsi), így kisvártatva mindenki – aki alatt kerék van – az ő nyomukban száguld. Furiosa a „zöld helyre”, egykori szülőhelyére kíván eljutni, ami a végeláthatatlan sivatag utolsó „oázisa”…

Talán az imént leírtakból is kitűnik, hogy a Mad Max 4 alkotói cseppet sem voltak híján az élénk fantáziának. Ennek köszönhető ez a látványos utópisztikus világ megalkotása, ami tényleg párját ritkítja. Cserébe – sajnos – komoly történetvezetésre, illetve az első rész drámájára nem számíthatunk, de magasröptű beszélgetéseket se várjunk! (Egy-két mondatnál hosszabb párbeszédek nem igazán jellemzőek.) De ez igazából kit érdekel? Mert itt és most a kikapcsolódás a lényeg! Ehhez pedig tökéletes ez a film, ami az elsőnél nem jobb, inkább a másodikhoz hasonlatos, már csak a tartálykocsival való menekülés miatt is. A harmadik volt a leggyengébb láncszem, szerintem ebben mindenki egyetért. Ezt viszont bőven übereli, szóval jelentem, hogy megmenekült a Mad Max-sorozat!

A Mad Max 4 tíz (!) Oscar-jelölése első hallásra talán sokakat meglepett, és bár a fő kategóriákban várhatóan elvérzik majd, de a „látványos” (legjobb jelmez, látvány, vizuális effektusok, smink és maszk) és „hangos” kategóriákban (hangvágás, hangkeverés) való megméretése után talán nem távozik üres kézzel a gáláról.

 

Értékelés:

8/10

 

Mad Max 4: A harag útja – Mad Max 4: Fury Road (2015)

R.: Geroge Miller

Sz.: Tom Hardy, Charlize Theron, Nicholas Hoult, Zoë Kravitz, Hugh Keays-Byrne, Nathan Jones, Josh Helman, Rosie Huntington-Whiteley

130 p.

 

Oscar-jelölések:

  • Legjobb film
  • Legjobb rendező: George Miller
  • Legjobb operatőr: John Seale
  • Legjobb vágás: Margaret Sixel
  • Legjobb jelmeztervezés
  • Legjobb látványtervezés
  • Legjobb vizuális effektusok
  • Legjobb smink és maszk
  • Legjobb hangvágás
  • Legjobb hangkeverés

Előzetes: