Kezdjük talán a címválasztással! Szerintem ez egy kicsit hibádzik. Ugyanis ez a film nem holmi mentőexpedícióról szól, hanem Mark Watneyről (Matt Damon), és arról, hogyan élte túl tökegyedül a Marson. Meg arról, hogyan teremtett a maga számára Földi feltételeket. Andy Weir amerikai író könyvének az a címe, hogy A marsi. Miért kellett ezt megváltoztatni?

Egy marsi kutatóexpedíció viharba kerül és egy embert elveszítenek. Mark Watney egy elszabaduló parabolával találkozik, és ugyan csúnyán megsérül, de nem hal meg. A csapatnak nincs esélye az űrhajós megtalálására, és a tomboló vihar miatt azonnal vissza kell indulniuk a Földre. Mark Watney tehát nagy szarba kerül. A marsi lakóegység 31 napra van tervezve. Ha elromlik az oxigenerátor, akkor megfullad, ha a vízvisszanyerő, akkor szomjan hal, ha kilyukad a konténer, akkor a teste összeroppan. Ha valami csoda folytán ezek közül egyik se következik be, akkor elfogy az élelme… Nem túl biztató kilátások.

Botanikusként azonban gyorsan feltalálja magát, így hamarosan lesz mit ennie. Ez a probléma tehát megoldódni látszik. Viszont hogyan tudassa az otthoniakkal azt, hogy életben van? Erre a Pathfinder nevű, elavult kommunikációs eszköz jelenthet megoldást, ami egy korábbi marsi küldetésről maradt ott. Ezért azonban el kell jutnia a marsjáróval, ahogy majd a több mint 3000 km-re lévő landolási pontra is, ahova a következő, 4 év múlva esedékes (!) marsi küldetés érkezik.

Közben Rich Purnell (Donald Glover) asztrodinamikus merész mentési tervet eszel ki, mellyel társai hamarabb Mark Watney segítségére siethetnek. A Melissa Lewis (Jessica Chastain) vezette csapat tagjai egyöntetűen döntenek, hogy az ún. parittya manőverrel visszafordulnak a Marsra. Előtte azonban a Hermes űrhajójukkal össze kell szedniük a Kínai Űrügynökség által fellőtt ellátmányt, amivel kihúzhatják a Vörös bolygóig, majd haza.

A Mentőexpedíció egy felettébb izgalmas, de talán nem olyan drámai űrhajós film, mint amiket megszokhattunk eddig. Ez pedig csak a film javára szolgált! A Mentőexpedíció tudniillik sok esetben szórakoztató, viszont emiatt – sajnos – nem annyira Oscar-esélyes. Ami az egyik legerősebb oldala a filmnek, az egyrészt Matt Damon alakítása, másrészt az az önirónia, ami az elejétől a végéig áthatja a filmet.  Már attól a pillanattól kezdve, mikor tudatosul főhősünkben, hogy hátrahagyták, és csak magára számíthat. Legtöbben nyilván pánikba esnének, de őt szerencsére nem ilyen fából faragták! Nem sajnáltatja, nem hagyja el magát, hanem azonnal megoldást keres a felmerülő problémákra. Tettre kész, bizakodó, akaraterős, kész a küzdelemre. Ezen tulajdonságok nélkül bizony elég bajos lenne a túlélés!

 

Értékelés:

8/10

 

Mentőexpedíció – The Martian (2015)

R.: Ridley Scott

Sz.: Matt Damon, Jessica Chastain, Chiwetel Ejiofor, Jeff Daniels, Kirsten Wiig, Michael Pena, Sean Bean, Kate Mara, Sebastian Stan, Mackenzie Davis, Benedict Wong, Donald Glover, Nick Mohammed

136 p.

 

Díjak:

  • Golden Globe-díj – Legjobb színész – zenés film és vígjáték kategória: Matt Damon
  • Golden Globe-díj – Legjobb film – zenés film és vígjáték kategória

Oscar-jelölések:

  • Legjobb film
  • Legjobb férfi alakítás: Matt Damon
  • Legjobb adaptált forgatókönyv: Drew Goddard
  • Legjobb látványtervezés
  • Legjobb vizuális effektusok
  • Legjobb hangvágás
  • Legjobb hangkeverés

Előzetes: