Bevallom őszintén, hogy a Pénzcsináló című filmre kissé félve váltottam jegyet. A baseball általában alapból távol áll egy európai embertől, hát még ha azt közgazdasági szemszögből közelítik meg… Ez a kombináció első hallásra nem ígér felhőtlen szórakozást, igaz? A Pénzcsináló ennek ellenére mégis emészthető darab! Én mint sportrajongó mondjuk kedvet kaptam a baseballhoz is, de sajnos ha pár percnyi jelenetet láthatunk a játékból a filmben, akkor sokat mondok. Jelen esetben tudniillik inkább a gazdasági tényezők számítanak.

A film megtörtént esetet dolgoz fel. Az alapkoncepció az, hogy adott egy pénzben igencsak szűkölködő amerikai baseballcsapat, az Oakland Athletics, amelyet úgy kell összeraknia Billy Beane (Brad Pitt) menedzsernek az új idényre, hogy ütőképes együttes benyomását keltse.

Mi lehet itt a megoldás? Fel kell venni egy pálya- és munkakezdő közgazdászt, Peter Brandet (Jonah Hill), aki kezdetben egy abszolút lúzer benyomását kelti. Az ő feladata az, hogy a lehető legkevesebb pénzből egy bajnoki címre esélyes csapatot rakjon össze az játékosigazolások révén. Peter bonyolult közgazdasági számítások és egyenletek eredményeképpen olyan játékosok leigazolását szorgalmazza, akiknek hallatán nyomban kihullik Art Howe (Philip Seymour Hoffman) vezetőedző maradék haja…

Az idő végül azonban Peter-t és Billy-t igazolja, a csapat sorra kezdi nyerni a meccseket és egy olyan győzelmi rekordot dönt meg, amire ép eszű ember nem kötött volna fogadást! Sőt az „A”-k [1] a fantasztikus győzelmi sorozatuknak hála egészen a döntőig menetelnek, ahol pont a liga leggazdagabb együttese, a Boston Red Soxs vár rájuk…

A Pénzcsináló egy-két üresjárattól eltekintve meglepően mulatságosra sikerült, ami elsősorban a nagyszerű színészi alakításoknak köszönhető, mind Brad Pitt, mind Jonah Hill és Philip Seymour Hoffman lubickol a rá osztott szerepben, azaz a jó szórakozás garantált!

Értékelés:

8/10

 

Pénzcsináló – Moneyball (2011)

Rendezte: Bennett Miller

Főszereplők: Brad Pitt, Jonah Hill, Philip Seymour Hoffman

133 p.

 

Oscar-díj jelölések:

  • Legjobb film
  • Legjobb vágás
  • Legjobb férfi főszereplő
  • Legjobb férfi mellékszereplő
  • Legjobb adaptált forgatókönyv

 

[1] Az Oakland Athletics amerikai baseballcsapat, székhelye Oakland (Kalifornia). A Major League Baseballban, a Amerikai Liga nyugati ágában játszanak. A csapatot „A’s”-ként, vagyis „A”-k-ként is szokták nevezni.

Előzetes