A Terminator-széria legújabb része előtt egy héttel, október 24-től rövid időre visszatér a mozikba James Cameron 4 Oscar díjas nyert 1991-es kultfilmje, a digitálisan restaurált és 3D-sre átalakított Terminator 2 – Az ítélet napja, amely a rendező-producer nyilatkozatai alaján az új epizód közvetlen előzményfilmje is egyben.

A francia Studiocanal és a kínai DMG Entertainment kezdeményezésére elkészült Terminator 2 – Az ítélet napja 3D világpremierje a 2017-es Berlini Filmfesztiválon volt, ahol James Cameron elmondta, hogy a projektet az elejétől a végéig személyesen ő és csapata, a Lightstorm Entertainment koordinálta, azok a szakemberek, akik a Titanic nagy sikerű 3D konverzióján is dolgoztak és a 3D filmek etalonjának tartott Avatar munkálataiban működnek közre. A több mint három éven át tartó felújításhoz az eredeti 35mm-es film mesterkópiáját 4K minőségben szkennelték és képkockáról képkockára haladva restaurálták. A teljes újrafényelést a Technicolor laborjában végezték a film eredeti operatőre, az immár 82 esztendős Adam Greenberget közreműködésével. Az 1991-ben forradalminak számító és a mai napig rendkívül látványos digitális effekteket a felújítás és 3D átalakítás során minőségromlás nélkül, közvetlenül a eredeti forrásfájlokból dolgozták fel.

Az aprólékos munkálatok eredményeként a közönség a legújabb hollywoodi high-end 3D filmek színvonalán, a kritikusok egybehangzó véleménye alapján kitűnő képminőségben élvezheti az 1991-ben bemutatott, kultikussá vált scifi-akciófilmet, amely Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Edward Furlong és Robert Patrick főszereplésével korának legdrágább és legkockázatosabb befektetése, egyben legnagyobb filmsikere lett. Négy Oscar-díjjal, többek között a Legjobb vizuális effektek és a Legjobb hang Oscar-díjával ismerték el.

Az újbóli bemutató keretében digitálisan felújított 3D képpel, a klasszikus ’91-es magyar szinkronnal, Gáti Oszkár, Fehér Anna, Minárovits Péter, Józsa Imre magyar hangjával érkezik a film a hazai mozikba. Október 24-től Budapesten a Corvin és Pólus moziban, a csepeli Kultik Moziban látható, emellett országszerte számos további helyszínen, többek között Miskolcon, Sopronban, Kaposváron, Pécsett és Zalaegerszegen is bemutatják. A vetítési helyszínek részletes listája a film Facebook-oldalán, a https://facebook.com/TerminatorMozi  oldalon olvasható.

Előzetes