Budapesten, a VIII. kerületi Kesztyűgyár Közösségi Házban került megrendezésre az I. Független Nemzeti Filmfesztivál, a Független Nemzeti Filmalkotók Közössége szervezésében.

Budapest legújabb filmfesztiváljára főként nemzeti, a magyar történelemmel kapcsolatos témákban vártak nevezéseket, műfaji megkötések nélkül. A kiírásra számos pályázat érkezett be, az elő zsűri 13 alkotást választott ki versenyfilm kategóriába, de a többi film is versenyen kívül, információs kategóriában került levetítésre.

A fesztivál nyitófilmjeként a fesztiválszervezők két alkotását, a „Tábla Királynője” valamint a „Váll-lapos Sportolók” című filmeket tekinthette meg a nagyérdemű, majd a neves zsűri megérkezése után kezdődtek a versenyfilm vetítések.

A zsűri tagjai: Dózsa László színművész, Érdemes Művész, Harsányi Gábor Jászai-Mari díjas színművész és Sinkovits-Vitay András színművész.

Mind a versenyfilmeket, mind pedig az információs kategória filmjeit érdeklődéssel tekintette meg a zsűri és a közönség is, nem ritkán parázs vitába bocsátkozva egy-egy értékelés során.

Amíg a Kesztyűgyár Közösségi Házban filmfesztivál zajlott, addig a szomszédos Mátyás téren a Magdolna-napok műsora szórakoztatta a közönséget. A kinti színpadon a filmfesztivál partnerei is sikerrel léptek fel. A Wing Tsun Kung-Fu, Közelharc- Kézitusa és a Királyi Sólymok Baranta Hada bemutatóját követően, az Újpest Színház produkciójából, a Pesti Srácok musicalből láthattak a jelen lévők részleteket.

A vetítéseket követően az ünnepélyes díjátadó során a zsűri tagjai és a különdíjakat felajánló Vitézi Rend és a POFOSZ képviselői is röviden méltatták a nap folyamán levetített filmeket, majd fény derült a díjazottakra is, akik az alábbi kiemelt támogatók önzetlen felajánlásaiból vehették át értékes ajándékcsomagjaikat : HK Hermanos, a Katonaújság Kiadója, Vitézi Rend (Lovagrendek Nemzetközi Állandó Bizottsága által elismert), POFOSZ- Magyar Politikai Foglyok Szövetsége, Újpest Színház, DVD Filmklub.

Az I. Független Nemzeti Filmfesztivál díjazottjai:

I. helyezett: Bernáth Zsolt – Volt egyszer egy vidámpark
II. helyezett: Katits Kálmán, Nagy István – Élni és élni akartam
III. helyezett: Sevecsek Renáta – It’s Rovás
A Pofosz különdíja (Hazáért Érdemkereszt III.osztálya): László Gábor – Isten veled Hazánk.
A Vitézi Rend ( I.C.O.C) különdíja (10.000 Ft Készpénz és Díszoklevél): Temesvári Adrienn – A mese
A zsűri különdíja, a legkreatívabb alkotógárdának: Nagy Tibor – Lakodalom, TSZ
Közönségdíj: Cserna Gábor – Szárnyakat adjatok

Minden a fesztiválon díjat nem nyert, de levetítésre került filmalkotás az „I. Független Nemzeti Filmfesztivál Emléklap”- ban részesült.

A szervezők elmondása szerint a fesztivál jó hangulatban, sikeresen zajlott le, ezért szeretnék jövő tavasszal folytatni a kezdeményezést, remélhetőleg még nagyobb alkotói és érdeklődő részvétellel.