Star Wars-láz újra

Egészen elképesztő volt az a csinnadratta, ami a legújabb Star Wars 7. epizódja, Az ébredő erő körül alakult ki. A csapból is ez folyt, a karácsonyi időzítés pedig csak tovább fokozta az őrületet. Szerintem nem volt olyan bolt, ahol ne vehetett volna az ember valamilyen Csillagok háborúja-cuccot.

A sztori újra

A készítők semmit sem bíztak a véletlenre, így nem is vállaltak túl nagy kockázatot, hiszen a friss rész története nagyon hasonló a legelső Csillagok háborúja részhez, az 1977-es Egy új reményhez. A történet tekintetében a Jedi visszatér után járunk kb. 30 évvel. A sötét oldal ereje nőttön nő, de sehol egy árva Jedi a galaxisban. Luke Skywalker (Mark Hamill), az utolsó ismert Jedi az Isten háta mögött, remeteként él, mint anno Yoda-mester. Az idő rohamosan fogy, mert a Halálcsillag pusztítóbb mint valaha, így képes egész bolygók megsemmisítésére. Mindenképpen el kell elpusztítani. Ez a film végső ütközetének célja. Odáig azonban sok hiperűrugráson át vezet az út! Amúgy újfent egy droidba rejtett térkép a Star Wars film kulcsa, ezt akarja mindenáron megkaparintani a Birodalom, avagy az Első Rend, Kylo Ren (Adam Driver) vezetésével. Velük szemben a túloldalon pedig csupán egy fiatal lány, Rey (Daisy Ridley), és egy átállt rohamosztagos, Finn (John Boyega) veszi fel a reménytelennek tűnő harcot. Szerencséjükre az Ezeréves Sólyom elkötésével visszakapják annak régi legénységét is, azaz Han Solót (Harrison Ford) és Chewbaccát (Peter Mayhew). Aztán jöhet a nagy találkozás Leia hercegnővel (Carrie Fischer), végül pedig a felkészülés a Starkiller-bázis elleni mindent eldöntő ütközetre…

A szereplők újra

Majdnem negyven év telt el az első Csillagok háborúja óta, de három főhős visszatért: Leia hercegnő, Han Solo és Luke Skywalker. J. J. Abrams rendező a legnagyobb kockázatot talán azzal vállalta, hogy a mindössze 23 éves Daisy Ridleynek adta a főszerepet. Ez azonban a lehető legjobb döntésnek bizonyult! A kiscsaj egyáltalán nem illetődött meg, simán megbirkózott a rárakott teherrel és az Erővel… Vicces, hogy Daniel Craig is szerepelt a filmben, aki egy rohamosztagost alakít. Mellettük forgatták épp a legújabb James Bondt mozit, ő pedig az egyik szünetben átruccant, hogy aztán beugorjon egy gyors jelenet erejéig. Az arcát ugyan nem láthatjuk a filmben, de ő az, aki a fogságba eső Reyt őrzi.

Összegzés

Az első és legfontosabb, hogy Az ébredő erő kitűnően megállja a helyét a Star Wars univerzumban. Ahogy azt már az írásomban említettem J. J. Abrams óvatos duhaj volt a történetvezetés tekintetében, amit most még megbocsátunk, de a folytatásban ez bizony már kevés lesz. Ennek ellenére véleményem szerint nem nevezhetjük remake-nek a 7. részt, amelyben több jó ötletet fedezhetünk fel. Ilyen a már említett rohamosztagos átállása, és nekem személy szerint az is nagyon tetszett, hogy végre belülről láthattunk egy TIE-vadászgépet. A filmben helyet kapó csatajelenetek monumentálisak, az egyik űrhajós-üldözés pedig roppant látványosra sikeredett. Nagy élmény újra találkozni a régi szereplőkkel, akik mellé megpróbál felnőni az új Jedi-generáció, ezt pedig jó látni. Végül egy jótanács: ha tehetjük, akkor mindenképp IMAX 3D-ben nézzük meg!

 

Értékelés:

8/10

 

STAR WARS VII: Az ébredő erő – The Force Awakens (2015)

R.: J. J. Abrams

Sz.: Daisy Ridley, John Boyega, Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fischer, Peter Mayhew, Anthony Daniels, Kenny Baker, Domhnall Gleeson, Adam Driver, Oscar Isaac, Max von Sydow, Andy Serkis

136 p.

 

Oscar-jelölések:

Legjobb vágás: Maryann Brandon, Mary Jo Markey

Legjobb filmzene: John Williams

Legjobb hangvágás

Legjobb hangkeverés

Legjobb vizuális effektusok

 

Ez vár ránk a folytatásban:

Star Wars: Rogue One, bemutató: 2016. december

Csillagok háborúja VIII, bemutató: 2017. május 26.

Csillagok háborúja IX, bemutató: 2019. május 24.

Előzetes