Ami nem sikerült az első részben – megölni Sarah Connort (Linda Hamilton) – az időgépben visszaküldött Terminátornak (T-800-101) az talán most sikerül a vadonatúj modellnek. A T-1000-es (Robert Patrick) célpontja viszont már nem Sarah, hanem az emberi ellenállás vezetője, John Connor (Edward Furlong).

1997. augusztus 29-e az Ítélet napja, az a nap, amikor az emberiség szinte megsemmisítő csapást szenved el a gépektől. A maroknyi túlélő reménytelennek tűnő harcba kezd a gépek ellen. A Skynet program áll a szörnyű események hátterében, melyet a Cyberdyne Systems kutatóközpontban alkot meg egy bizonyos Miles Dyson (Joe Morton), aki kiber részleg vezetője.

Két évvel ezelőtt vagyunk, 1995-ben, amikor John Connor a nevelőszüleivel él, mivel anyja a Pescadero elmegyógyintézetbe került Dr. Silberman (Earl Boen) felügyelete alá. A T-1000-esnek nem kell sok idő, hogy rátaláljon a fiúra, amikor egy T-800-as (Arnold Schwarzenegger) is megjelenik, hogy megvédje Johnt. Ezzel féktelen üldözés veszi kezdetét, amibe hamarosan a fiú anyja is bevonódik.

A film egyik leghatásosabb jelenete az, amikor az éppen szökni próbáló Sarah Connor a lift felé igyekezve meglátja a 11 éve elpusztított Terminátort az elmegyógyintézet folyosóján. Arcán kiül a rémület, és csúszva-mászva próbál menekülni. Csakhogy ezt a gép már nem az a gép, ezt már John programozta át a jövőben, hogy oltalmazza őt.

Nincs végzet. Csak ha magad is bevégzed. A jövő nem végleges. Változtathatnak rajta. Arra az elhatározásra jut Sarah, hogy minden eszközzel (=fegyverrel) meg kell akadályoznia azt, hogy a Skynet létrejöjjön. Nyomukban egy könyörtelen gyilkológéppel őrült versenyt futnak az idővel, hogy megváltoztassák a jövőt…

A Terminator 2 – Az ítélet napja a mai napig egy meghatározó akciófilm, melynek látványos filmes trükkjei (T-1000) korszakalkotóak. A padlós vagy a rácson átsétálós jelenet felejthetetlen, ikonikus. A folyamatos hajsza és menekülés olyan feszültséget teremt, hogy a néző az első perctől az utolsóig izgulhat, független attól, hogy hányszor látta a filmet.

Ugyanez volt az első rész nagy erénye is, ami talán még félelmetesebb volt, de ez sem rossz. A „visszatérek” és a „jöjjön velem, ha élni akar” szövegeket is az előbbiből kölcsönözték, igazi Terminatoros szófordulatok. Ehhez jönnek az újabb klasszikusok, mint a „no problemo” vagy a „Hasta la vista, baby”. A film visszatérő főcímdala Brad Fiedel szerzeménye. James Cameron elmondása alapján amúgy az első rész nem volt sikeres. Kis költségvetésű film volt, ami nem hozott sokat a konyhára. El sem akarom hinni.

Az ember és a gép kibékíthetetlen ellentéte mellett ebben a részben már a kettő baráti kapcsolata és utóbbi szerethetősége is hagsúlyossá válik – elsősorban a gépet tanító Johnnak köszönhetően -, olyannyira, hogy a film vége számomra a filmtörténet egyik legjobb befejezése. A Terminator film közben feltett kérdése, a „Miért sírtok?” itt nyer mindenki számára értelmet…

 

Terminator 2 – Az ítélet napja 3D (1991/2017)

R.: James Cameron

Fsz.: Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Edward Furlong, Robert Patrick

137 perc