40 ezer látogató, 30 kürtőskalácssütő stand, 45 ezer elkészült kürtőskalács és közel 8 ezer kg liszt. Ez az idei 7. Kürtőskalács Fesztivál mérlege. A számok mellett persze kiváló hangulat, mosolygó arcok, koncertek és mennyei kürtőskalácsok kényeztették a látogatókat október 11-13. között a Városligetben.

„A remek hangulat és a hosszan kígyózó, több méteres sorok mellett a legjobban számokban tudjuk kifejezni, hogy éltük meg a 7. Kürtőskalács Fesztivált. Az idei évben a három nap alatt több mint 40 ezren ünnepeltük együtt a kürtőskalácsot, a 30 kürtőskalácssütő standon több mint 45 ezer erdélyi finomság készült és ehhez majdnem 8 ezer kg lisztre volt szükség. Idén újabb ezren sajátították el a kürtőskalács-készítés fortélyait az évek óta nagy népszerűségnek örvendő „Csináld magad!” sátorban. Közel 2500 ételintoleranciával élő vendégünknek sütöttünk vegán, glutén,-laktóz,-tejfehérje,-és tojásmentes kürtőskalácsot, valamint több mint ezren kóstolták meg az alacsonyabb kalóriatartalmú fitnesz kürtőskalácsainkat is. – mesél a 7. Kürtőskalács Fesztivál kiemelkedő számairól András Tünde, a KürtősFeszt rendezvényigazgatója.

„A „Rendelj és pihenj” standunk kényelmi szolgáltatásai is nagy népszerűségnek örvendtek, mind a klasszikus, mint pedig a különleges ízű kürtőskalács standnál több mint 3500-an használták ki ezt a lehetőséget, így összesen 7500 látogató vette igénybe a „Relax Sziget” sms küldő, vásárlást könnyítő szolgáltatását.” – teszi hozzá Bálint Gáspár, a Vitéz Kürtős ügyvezetője.

A Kürtőskalács Fesztivál középpontjában idén a környezettudatos szemlélet állt, a gyermekek csillogó szemekkel vették át a saját rajzaikkal ellátott újhasznosítható anyagból készült uzsonnás zacskóikat, mellyel ők is sokat tettek az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért. Emellett a standok felénél a zöld életmódváltás jegyében növényi alapú csomagolópapírban adták át a friss kürtőskalácsokat.

Az ősz legszeretettebb gasztrofesztiválján minden korosztály megtalálhatta kedvenc kikapcsolódását. A gyermekek önfeledten játszottak a „Gyerek Ligetben”, bábelőadásokat néztek és gyermekzenekarok szórakoztatták őket, míg a nagyobbak kipróbálhatták a malomjátékot és az esti fellépők zenéire bulizhattak. Vasárnap a Kürtősfeszt záróakkordjaként egy frenetikus tűzzsonglőr-show zárta az estét.

Jövőre találkozunk!

Fotók: Szécsi István