Budapest, 2020. szeptember 18. – Tizedik alkalommal adta át a Docler cégcsoport a Junior Prima Díjat Népművészet és közművelődés kategóriában. A rendezvény idén a vírushelyzet miatt rendkívüli volt, ezúttal a Docler Irodaházban került megrendezésre, ahol a biztonsági előírásokat betartva nyújtotta át a díjakat Árendás Péter, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, valamint Gattyán György, a Docler cégcsoport alapító-tulajdonosa! A tíz díjazott fejenként 2 millió forintban is részesült, amelyből a tíz tehetség az eddigi szakmai munkáját, karrierjét tudja tovább építeni.

A Docler csoport idén tizedik alkalommal támogat sikeres, fiatal koruk ellenére is példamutató szakmai munkássággal és tapasztalattal rendelkező ifjú népművelőket. A szakmai szervezetek jelöléseiből az öt tagból álló zsűri 10, harminc év alatti díjazottat választott ki, akik saját területükön a legeredményesebbnek bizonyultak. Fontos szempont volt a döntés során, hogy az alkotó tevékenységen kívül melyik jelölt fordít nagy hangsúlyt arra, hogy saját területén a fiatalokat is képezze, tudását átadva hozzájáruljon az adott hagyomány, mesterség fennmaradásához.

Díjat kapott

  • Csiki Virág – népi kézműves
  • Farkas Máté – néptáncos, előadóművész
  • Fekete Borbála – népi énekes
  • Juhász Áron – bőrműves
  • Juhász Sándor – néptáncos, előadóművész
  • Melles Endre – néptáncos, előadóművész
  • Nádasdy Fanni – népi énekes, népzenetanár
  • Pálházi Bence – népi hegedűs, népzenetanár
  • Vajas Albert – népi hegedűs, népzenetanár
  • Vancsa Boglárka – szövő

A kiemelkedő tehetségek egy díszes emlékplakettet kaptak, valamint 2 000 000 forintos pénzjutalomban részesültek. A díjakat Árendás Péter, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, a szakmai zsűri elnöke, valamint Gattyán György, a Docler csoport alapító-tulajdonosa adta át.

Árendás Péter, aki a zsűri elnökeként vett részt a szakmai munkában, elmondta: „Évről-évre egyre nehezebb feladata van a zsűrinek, hiszen egyre több jelölésből, egyre több kiváló fiatal, tehetséges művész szeretné elnyerni ezt a rangos elismerést. A zsűri a döntésekor figyelembe veszi, hogy olyanok kapják ezt a díjat, akik nem csak aktívak és kiemelkedőek a népművészet valamelyik ágában, hanem a népi hagyományok ápolásával, esetleg annak továbbörökítésével, azaz például oktatásával is már foglalkoznak.”

Gattyán György elmondta: ”A Docler csoport büszke arra, hogy idén már a 100. fiatal művész szakmai munkáját ismerhette el és támogathatta! A Docler mindig is elkötelezett híve volt a magyar népi kultúra ápolásának! A cégcsoport kiemelkedően fontosnak tartja azoknak a támogatását, akik a hazai hagyományőrzést a legmagasabb fokon végzik. A cégcsoport célja a Prima Primissima filozófiáját követve, a magyar értelmiség szellemi eredményeinek megőrzése, a hazai művészet és kultúra gondozása.”

Nemes Tamás, a cégcsoport Kommunikációs és CSR vezetője a díjátadón hozzátette: a Docler cégcsoport már tíz éve társalapítója a Prima Primissima Alapítványnak és tudatosan ezt a kategóriát gondozza. A cégcsoport tavaly hosszú távú együttműködést kötött az alapítvánnyal, így az elkövetkező négy évben is biztosan a Docler adja át ezt a díjat. A cégcsoport büszke arra, hogy kitűnő kapcsolatot ápol a korábbi díjazottakkal, hiszen egyebek mellett a szakmai zsűri állandó tagjai, valamint a Docler által az elmúlt években többször támogatott művészek között is megtalálhatóak a már eddig elismert tehetségek!