A 2019-es év II. félévében az ingatlanárak csökkenése 2020 januárjától is folytatódott. A márciusban hazánkban is bekövetkezett vírushelyzet következményeként az eladó ingatlanok túlkínálatát és az ingatlanpiaci árak zuhanását jósolták. Azonban érdemes kicsit a statisztikákat mögé nézni. A lakóingatlanok átlagos négyzetméterár változásait az elmúlt fél évben Budapest, Debrecen, Szeged, Miskolc, Pécs, Győr és Nyíregyháza településein vizsgáltuk. Hogyan alakult az ingatlanpiac Magyarország 7 legnagyobb településén 2020. első félévében?

A járványhelyzet után is 700 ezer forint felett az átlagos négyzetméterár Budapesten

Budapesten az ingatlanpiac a vírus berobbanása előtt is már egy lassuló szakaszba lépett, így a vészhelyzet az amúgy is visszaeső fővárosi lakáspiacot sem kímélte. Azonban az első fél évben a budapesti lakáspiac a nehézségek ellenére sem omlott össze: az ingatlannet.hu adatbázisa szerint a január és június közötti időszak 1,64%-os áremelkedést eredményezett lakóingatlanok átlagos négyzetméter árainak esetében, ami így átlagosan 768 ezer forintra tehető. A júniusi statisztikák szerint Budapesten a családi házak eladási ára 538 ezer forintos négyzetméterárat von maga után átlagosan, míg a téglalakások esetében ez 836 ezer forintra, a panellakásoknál 571 ezer forintra tehető.

A vidéket nem rendítette meg a vészhelyzet

Az ingatlannet.hu adatai szerint a vidéki megyeszékhelyek közül Debrecen az egyetlen város, ahol a koronavírus nem befolyásolta az ingatlanpiacot: mindössze 0,03%-os emelkedés látható január óta. Ez az eladásra kínált családi házak esetében 361 ezer forintos átlagos négyzetméterárat jelent. Azonban Győrben az árak hirtelen megugrását tapasztalhattuk a tavaszi időszakban. A nyugat-magyarországi városban a járvány okozta vészhelyzet alatt azonban nem dőlt be az ingatlanpiac. Az ingatlan adás-vétel ebben a régióban a kedvező fekvés, közlekedési adottságok és egyre szigorodó energetikai szabályozások miatt folyamatosan bővülő tendenciát mutat. 2018-ban több, mint 10%-kal nőtt az átlagos négyzetméterár Győrben, azonban 2020-ban ezt a növekedési ütemet fél év alatt sikerült elérnie. A jelenlegi árak a következőképp alakulnak: a családi házakat 348 ezer forintos, míg a lakásokat  468 ezer forintos átlagos négyzetméteráron kínálják eladásra.

Miskolcon és Nyíregyházán az áremelkedés mértéke az elmúlt fél évben 1,5 és 3% közé tehető. Ezzel szemben a déli nagyvárosok közül Szegeden és Pécsett volt érzékelhető az ingatlanárak csökkenése, ami Szeged esetében 3,15%-os visszaesést, míg Pécsett csak 2,21%-ot jelent.

Mi várható a jövőben?

A házépítési kedvet a koronavírus megjelenése sem befolyásolta, április és május között összesen 2029 darab új építési engedély került kiadásra Magyarországon. Azonban a családi házat vagy társasházi lakást építőket érintő energetikai szabályozásokat már a tervezéskor fontos figyelembe venni, hiszen 2021. január 1-jétől csak olyan új építésű ingatlan kaphat használatbavételi engedélyt az építési engedély kiadása után, amelyik megfelel az Európai Uniós szigorításoknak. Ennek értelmében az új építésű ingatlanok közül legalább a BB energetikai besorolású ingatlanok kaphatnak használatbavételi engedélyt.

Szakértők szerint még a következő évben is a lakásárak visszaesése várható. Budapesten előreláthatólag ez átlagosan 7-10 %-ra tehető, míg vidéken 7 és 13% között mozoghat majd a lakáspiaci árak csökkenése. Az újépítésű ingatlanok árait is érintheti a lassuló tendencia, ezt országosan 5%-ra becsülik.

forrás: ingatlannet.hu