Az utóbbi években igen népszerű lett a városban kerékpárral közlekedni. Ehhez a népszerűséghez természetesen hozzátartozik az is, hogy a Critical Mass rendezvény évente megrendezésre került mostanáig. Sajnos Budapesten nem lesz újabb ilyen rendezvény. Ez azonban nem vonatkozik a nagyobb magyar városokra, mert ott továbbra is folytatódik ez a hagyomány.

A két keréken való közlekedés az egészséges élet, illetve a mozgás iránti vágy kiélésének is eszköze lehet. A fővárosban való közlekedés olykor ijesztő lehet a gyakorlatlan kerékpárosok számára, de egy próbát mindenképpen megér. A tömegközlekedés kiváltására is alkalmas lehet a sport ezen változata. Nem kell alkalmazkodni a menetrendhez, nem kell bérletet, esetleg jegyet venni. Szabadabb lehet az ember és olcsóbb a közlekedés. Ezek mellett a környezetvédelem is fontos érv lehet a kerékpározás mellett. A munkába járás is egyszerűbb, gyorsabb lehet drótszamarunk segítségével. De, ha nem is gyorsabb, akkor is megéri a mozgást választani az autó helyett. Napjainkban mindenki szívügyének érzi a mindennapos mozgás terjesztését és a tudatosabb élet hirdetését, ezzel életminőségünk jobbá tételét. Budapesten több kerékpáros út is ki lett alakítva az évek során, ezzel is könnyítették a kerékpáros tömegek közlekedését.

A belvárosi nagy dugók elkerülése érdekében a kerékpár jó megoldás lehet. Arról nem is beszélve, hogy kiváló hétvégi program lehet egy-egy távolabbi helyre eltekerni párunk, barátaink vagy a családtagok társaságában. 2012. szeptember 22-én megrendezték a fővárosban az Autómentes napot az Andrássy úton. Természetesen teljes mértékben nem tudták lezárni az utat, így a Nyugati tértől zavartalan volt a haladás a Blaha Lujza tér felé. Ez a kezdeményezés 1998 óta van jelen fővárosunkban, ezzel hirdetve a környezettudatosság tényét. Kicsit utcabál hangulata volt ennek a rendezvények. Remek kikapcsolódást jelentett a gyalogosan vagy kerékpárral érkezők számára.

A megszokott kenyérlángos, kürtöskalács és egyéb nyalánkságokat áruló árusok mellett az érdeklődők találkozhattak a kerékpáros üzletek képviselőivel is. Akik eladó járműveik mellett érdekes programokkal, kiállítási tárgyakkal kecsegtették a sátraikba betérőket. A gyerekek ügyességi pályákon tesztelhették magukat, szüleik pedig érdeklődve figyelték botladozásaikat.

A vásárlási szándékkal érkezők is sok dolog közül válogathattak, a magyar termékek számtalan formájával találkozhattak a vásárlók. Sokféle dologgal csalogatták az üzletek pultjaikhoz a látogatót, ilyen például a méz, kézműves edények, kézzel készített fa játékok. Az ilyenkor evidensnek tűnő szabadidős programokat ajánlgató üzletek mellett a színházak, koncertszervezők és a kultúra több képviselője is megmutatkozott. Zenés előadások, bábszínház és táncosok szórakoztatták az Autómentes napon, azokat, akik amellett döntöttek, hogy autóikat a garázsban hagyják és inkább a gyaloglás vagy a kerékpár mellett teszik le voksukat.