Paradicsom kettő az egyben: zöldség és gyümölcs. Olaszoknál étel, spanyoloknál mozgás fesztivált kialakító kultusz. Bőr- és vértisztító, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, erős antioxidáns. Tisztítja a bőrt kívülről, táplál belülről. Mindemellett Spanyolországban, augusztusban harcra hív. Csatára fel a feszültség levezetésért, minden évben a móka kedvéért! Ez itt kérem paradicsomi fürdő a Paradicsomban.

A fesztivált La Tomatina néven augusztus utolsó szerdáján tartják Bunolban, a valenciai városban 1957 óta. Az esemény reggel tízkor kezdődik rúdmászással. Egy zsíros oszlopon felmászva kell megszerezni a sonkát. Ha elérik a célt, locsolócsövekből szökellő vízáradatban, üdvrivalgásban, éneklésben és táncban tör ki a tömeg. Tizenegykor lövésre teherkocsik tömérdek paradicsomot szórnak a Plaza del Pueblora és ezzel kezdetét veszi a pirosban úszó Kánaán. A résztvevők úszószemüveget és kesztyűt használnak. Mielőtt eldobnák a paradicsomot, össze kell nyomkodniuk azt a balesetek elkerülése végett. Tizenkettőkor lőszó jelzi a csata végét. Ekkorra már paradicsomlében úszik a város, később a zöldség-gyümölcs által fertőtlenített utcákat vízcsövekkel mossák le.

A sport maga a Paradicsom, Spanyolországban hógolyózás, kidobó helyett szó szerint. Imádok felmászni, imádok futni, imádok paradicsomlében dagonyászni! Imádok őrülten másokkal együtt nevetni, imádok szabályok nélkül élni. Imádok másokra vigyázni, imádok minden feszültséget felejtve elfáradni. Imádok magas pulzusszámmal élni – legalább heti háromszor egy órán keresztül. Imádom, ha minden piros – piros körülöttem. Most is gyalog megyek fel a lépcsőn, a tetőn találkozunk – ott, ahol friss levegő! Kell ott fenn a friss levegő…