Szentesi Éva, Keleti Andrea, Viszkok Fruzsi, lifestyle vlogger és a Pamkutya formációból ismert, Osbáth Norbi is bepillantást nyerhettek a többszörös díjnyertes Veresi Paradicsom termesztésének kulisszái mögé.

Magyarország legkorszerűbb, és legnagyobb mesterséges megvilágítással ellátott üvegházában az év minden napján – az őszi és téli fényszegényebb időszakban is – zamatos, hidrokultúrás, prémium minőségű, magas beltartalmi értékű paradicsomokat termesztenek.

„Amióta belevágtunk a hazai paradicsomkülönlegességek termesztésbe, az a missziónk, hogy vállalva a kezdeti kockázatot, alázatos munkával és hittel minél több embernek megmutassuk, hogyan lehet 365 napon keresztül a technológia vívámnyait segítségűl hívva  tisztán, magas minőségben és kiváló beltartalommal termeszteni, hogy a hazai piacot ki tudjuk szolgálni helyben termelt paradicsommal télen-nyáron egyaránt. Jelenleg, több mint 1000 tonna külföldről behozott paradicsomot váltunk ki hazai termeléssel éves szinten. Sokszor felmerül, hogy lehet mindezt majdnem 100%-ban vegyszermentesen megvalósítani és a télben nyarat varázsolni. Magas szintű higiéniával, zárt rendszerben történő termesztéssel és a kártevők természetes ellenségeinek segítségül hívásával, tudjuk felvenni a harcot és megteremteni a biológiai egyensúlyt üvegházainkban, poszméheket alkalmazunk a természetes beporzás érdekében, továbbá biostimulánsokkal támogatjuk és erősítjük a növények föld alatti és föld feletti részét.” – kezdi Márkus Zsolt, a Veresi Paradicsom Kft. ügyvezetője.

„Kitárult előttünk a jövő kapuja, és nem túlzás azt mondanom, hogy lenyűgöző, ami ebben a 3 hektáros üvegházban történik. Jó érzés volt visszaemlékezni azokra az évekre, amikor otthon a nagypapám télvíz idején is fólia alatt termesztette a zöldségeket, gyümölcsöket, és úgy bánt velük, mint a saját unokáival. Igazi őstehetség volt a kertészetben, és ő ugyan kicsiben művelte ugyanazt, mint itt gigászi méretekben, de a gondoskodás, az odaadás ugyanilyen volt. Én bolti zöldséget, gyümölcsöt először talán 14 éves koromban ettem. Elvarázsolt most ez a hely és visszarepített a gyerekkoromba, annál is inkább, mert én egyre tudatosabban étkezem, sok zöldséget, superfood-ot fogyasztok és közelítek a teljesen vegán életmód felé. Ebben látom nem csak az én jövőmet, de a bolygónkét is” – mesél paradicsomi élményeiről Szentesi Éva, szerző, a WMN.hu főmunkatársa.

Keleti Andrea férjével lépett be a földi paradicsomba és legszívesebben ott is maradt volna. Andinak nem idegen a paradicsomtermesztés világa, ugyanis otthon már többször belevágott, most azonban olyan kulisszatitkokat is megtudott, amit biztos, élesben is kamatoztatni fog.

„Egy régi álmom vált valóra most, ugyanis Hollandiában már sok paradicsom-ültetvényt láttam, de ezt a hazai csodát még idáig nem. Úgy képzeltem, hogy eljövök ide, hazaviszek egy kis palántát és hamarosan már lógnak is a számba a fürtök, de most rájöttem, hogy ez ennél sokkal összetettebb művelet” – mondja nevetve Andi. „Nagyon meglepődtem, amikor a fiam, akiről tudni kell, hogy sosem eszik zöldséget, leült a fotelbe és úgy ette a Veresi Paradicsomot mint a szőlőt. Ezek után biztos, hogy csak ezt esszük, hatalmas a különbség, hogy messziről szállítják félig érett állapotban, vagy a leszedést követően 1-2 napon belül az otthonodban van a friss, hazai termés” – folytatja Andi, aki a „titkos receptet” is próbálta megtudni.

Viszkok Fruzsi, lifestyle vlogger számára nem volt ismeretlen a Veresi Paradicsom, ugyanis a vasárnapi reggelijét gyakran indítja a „Cukorfalattal”. A Pamkutya Bélája, Osbáth Norbi annak ellenére, hogy nem túl nagy paradicsomfogyasztó, a koktélparadicsomot szereti és az ültetvény teljesen magával ragadta.

„Szinte el se hittük, hogy ez a valóság, kicsit olyan érzésünk volt, mintha egy álomvilágba csöppentünk volna a jövőbe, de rá kellett jönnünk, hogy ez már a jelen, amit nagyon jó volt a saját bőrünkön, testközelből tapasztalni. A mi generációnktól már nagyon távol áll ez a világ, a szüleim, nagyszüleim még termesztenek zöldséget, gyümölcsöt a kertben. Izgalmas lenne megpróbálni ezt az erkélyen, – annál is inkább, mert én nem csak nyersen, de ételekben is kifejezetten szeretem a paradicsomot – de ezt a csodát megközelíteni is lehetetlen lenne” – mosolyog Fruzsi.

„A frissen termesztett helyi terménnyel sosem veheti fel a versenyt az importáru. A Veresi Paradicsom egyik fajtája, a Piccolo, ami mind közül a legédesebb, legaromásabb, akár 600%-kal is magasabb beltartalmi értékkel bírhat mint a külföldről behozott paradicsom a téli időszalban. Szeretnénk, ha minél több emberhez eljutna, hogy mit jelent a beltartalmi érték, hogy igenis lehet tisztán, üvegházban,  termeszteni és érdemes hosszútávon gondolkodnunk. Fontos számunkra a folyamatos innováció, a kutatás-fejlesztés és az oktatás. Már dolgozunk egy látogatóközpont kiépítésén is, ahol az érdeklődők – osztályok, csoportok, családok, egyéni látogatók – belépve az üvegházba megismerkedhetnek a hidrokultúrás paradicsomtermesztéssel. Most is jó érzés volt látni a vendégeink arcán az érdeklődést, és ha a hivatástudatunkkal kicsit is el tudjuk gondolkodtatni az embereket és egy utat mutatni a jövőre nézve, máris elértük a célunk” – zárja Márkus Zsolt.

Forrás: Just Creative

Fotó: Molnár Zsolt