Réti szinte minden regénye más országban játszódik és mindig egy-egy igazán különleges téma áll az események középpontjában. Ha egy regényben azt írja, hogy Washingtonban a „H” utca észak felé egyirányú, biztosak lehetünk benne, hogy Réti alaposan utána nézett, és az úgy is van. Napjainkra nem elég egy krimi sikerré válásához ha valaki egy fiktív gyilkosság vagy terrorcselekmény történetét felmondja, az író részéről szükség van bizonyos plusszokra, amelyek felkeltik az unalomig elcsépelt televíziós krimisorozatokon edződött olvasók figyelmét. Tom Clancy és Robert Ludlum nyomdokain haladva Réti ismét egy igazi különlegességgel jelentkezik: Új regényében az illatok birodalmába, a parfümőrök titokzatos világába kalauzol minket, a írótól megszokott csavaros, bűnügyi történetbe ágyazva.

Kardos Gitta negyven éves, vonzó, egyedülálló üzletasszony, foglalkozását tekintve parfümőr. A csak a munkájának élő Gitta személyre szabott illatokat készít egyéni megrendelésekre, ám tevékenységének ez csupán egyik rétege, kifinomult szaglásának köszönhetően olyan illatokat is érez, amiket az átlagemberek tudati szinten nem képesek érzékelni. Az illatkomponensek megfelelő koncentrációjának kiválasztásával képes az emberek viselkedését befolyásolni anélkül, hogy az illető ezt felismerné. Gitta különleges tudásával és tehetségével képes üzleti tárgyalás során az egyik felet előnyhöz juttatni vagy éppen egy sportolóról megállapítani (teste kipárolgása alapján), hogy milyen nyerési esélyekkel indul egy versenyben.

A történet szerint az elismert parfümőrnél új megrendelő jelentkezik, akinek megbízása igazi kihívásnak tűnik, ezért Kardos Gitta némi gondolkodás után elvállalja a feladatot. A megbízás teljesítésével azonban Gitta veszélybe sodorja önmagát és parfümőr társaival alapított svájci parfümőr iskolájukat is, hiszen hamarosan egy szövevényes sorozatgyilkosság gyanúsítottjaként üldözi a magyar rendőrség, és két profi bérgyilkos is a nyomába ered: Egyikük vad és forrófejű a másik hidegvérű gyilkológép. A kérdés csupán az, melyikük talál rá hamarabb.

Az illatok mestereinek rejtélyes világa a történelem során mindig is foglalkoztatta a közvéleményt. Újabban Patrick Süskind „A parfüm: Egy gyilkos története” című sikerregénye és az abból készült 2006-os filmváltozat keltette fel a mai generáció figyelmét a téma iránt. Réti László 2013. áprilisában megjelent legújabb regénye, „A parfümőr” a magyar irodalomban egyedülálló módon foglalkozik a hivatásos „Orr”-ok világával, teszi ezt olvasmányos, az írótól úgymond már megszokott világszínvonalú igényességgel. A könyv letehetetlen. A változó mélységben megfestett ismeretlen-ismerős karakterek valódi motivációval rendelkeznek, a történet helyszínét pedig az írótól eddig nem megszokott módon Magyarország, főként a csodálatos főváros, Budapest adja. A különböző Hollywood-i sikerfilmek már korábban felfedezték maguknak Budapest klasszikus-vadregényes helyszíneit, ezúttal egy magyar író fordulatos bűnügyi történetének háttere lett.

Az ismerős helyszínek véleményem szerint minden magyar olvasónak megdobogtatják majd a szívét, hiszen a könyv kiolvasását követően mi is végigjárhatjuk Kardos Gitta kalandjainak „állomásait”, személyesen is átélhetjük a történetet. Olvasás közben engem ugyanaz az örömteli érzés fogott el, mint amikor a mozivásznon feltűnik egy –egy magyar helyszín.

Fentieken túlmenően a parfümkészítők világa lenyűgöző, a könyv rengeteg érdekességet és titkot oszt meg a szakmával kapcsolatban, egyben újabb kérdéseket vet fel, gondolkodásra ösztönöz. Az agilis biztosítási nyomozó Vértes Csaba, a Gitta nyomába szegődő bérgyilkosok, a szálakat a háttérből mozgató pénzemberek, a lecsúszott médiacézár: Fortélyaik, fegyvereik, pénzük mit sem ér, Kardos Gitta tehetségével szemben, az illatok hatalma a regény összes szereplőjének sorsát meghatározza.

A parfümőr hitelességét nem csak az író legendás alapossága, hanem az egyetlen magyar hivatásos parfümőr, Zólyomi Zsolt regényhez nyújtott szakmai tanácsai is garantálják.

Réti László sokadik alkalommal bebizonyította, hogy a „magyar krimi” fogalma nem egyenlő a silány minőséggel.