A fiatal közönség nem mindig fogékony a múzeumi „kirándulásokra”. Talán azért, mert a kisiskolások még nem értik meg azt a világot, amiről a múzeumok és a kiállítások többsége szól. Nem volt ez másként velem sem. Gyermekkoromban nekem is csak egy kötelező program volt, amin ott kell lennem, de az érdeklődésemet nem sok esetben tudta lekötni egy-egy tárlat.

Talán a változás akkor következett be, amikor már úgy éreztem, hogy nem kényszerből akarok elmenni egy kiállításra, mert KELL, hanem azért, mert SZERETNÉK. Az ember felnőtt fejjel, ahogy annyi dolgot, ezt is másként látja már.

A művészetre fogékony emberek igen igényes kiállítást láthattak októbertől kezdve a Szépművészeti Múzeumban, ahol 2011. október 26. és 2012. február 19. között látható volt az El Grecótól Rippl-Rónaiig című kiállítás. Nemes Marcell, mint mecénás és műgyűjtő életét mutatta be, munkásságát, gyűjtő szenvedélyét és többek között a Szépművészeti Múzeumnak is adományozott képek sokaságát hívatott bemutatni.

Sajnálatos módon én csak február 19-én jutottam el a kiállításra, de nem bántam meg. Ami szomorúsággal tölthet el ezzel kapcsolatban, csak annyi, hogy vége a kiállításnak és már csak múlt időben írhatok róla. Viszont remélem, hogy lesz még lehetősége a nagyközönségnek arra, hogy megcsodálhassa a profi módon előkészített és megfogalmazott Nemes Marcell életéről szóló életrajzot és a képeket is többször láthatja még ilyen közelségben.

Véleményem szerint nagyon érdekes és érdekfeszítő tárlat lett kialakítva, ugyan ez egy időszakos kiállítás volt csak, de emellett végig nézhettük a jegyünkkel az állandó kiállítást is, ami azért volt jó, mert idő hiányában sokszor csak a híres Múzeumok éjszakáján sikerül eljutnunk többek között a Szépművészeti Múzeumba is.

Érdekes élmény volt számomra Nemes Marcell életrajzát olvasnom, a régi tárgyakat néznem, ami otthonát díszítette egykor. Teljesen olyan érzésem volt, mintha az ő korában lennék és láttam magam előtt, ahogy azon gondolkozik, hogy fogja előteremteni a pénzt egy újabb kép megvételéhez vagy melyik képét fogja letétben helyezni a Szépművészetiben, hogy egy másikat megvegyen. A képek, melyek a birtokában voltak többek között igen ismert festőktől származtak. Igazi elhivatottság érződött cselekedetein a festészettel és más művészeti ágakkal kapcsolatban is. A mai ember számára igazi kuriózumot jelenthet egy-egy kép megvétele, illetve birtoklása, Nemes Marcell pedig több száz képet tudhatott magáénak.

A kiállítás nézése közben felmerül az emberben, hogy miért vett fel újabb hiteleket és miért helyezett letétbe képeket azért, hogy újabbakat megvehessen. Ez az, amit a mai ember nehezen foghat fel, de ezért szerepel a MECÉNÁS ÉS MŰGYŰJTŐ szó az ő neve mellett.

Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy próbáljon ki minél több új dolgot és ha lehetősége lesz valamikor ezt a kiállítást megnézni, hát ne habozzon egy percig se!