A kultúra hozzátartozik az életünkhöz, formáljuk, hagyományokat őrzünk, tápláljuk. Fontos, hogy már gyermekkorban megmutassuk a gyerekeknek mennyi mindent tanulhatnak egy-egy olyankor unalmasnak tűnő múzeumlátogatás során.

Kiváló alkalom nyílik erre az évente megrendezett Múzeumok éjszakáján. Több, mint 100 helyszín várta 2012. június 16-án a főváros különböző pontján az információra éhes érdeklődőket a Múzeumok éjszakája programsorozat.

Idén először pillanthatott be a nagyközönség a Fővárosi Nagycirkusz kulisszái mögé. A szórakozni vágyó gyermekek és felnőttek egyaránt szájtátva figyelhették már a bejárat előtt is az artistákat. Az épületbe lépve csak kapkodtuk a fejünket, hiszen az aulában több cirkuszi alkalmazott kisebb csoportokat vonzott maga köré. Több lurkó piros bohócorral szaladgált a folyósokon, szüleik pedig a levegő kapkodásával próbálták megmagyarázni nekik, hogy ennek nem lesz jó vége a sok futkározásnak (természetesen hasztalan volt az érvelés). A cirkusz ruhatárában fényképeket lehetett készíteni cirkuszi kosztümökben, többek között a bohócjelmezben, artisták csillogó kosztüm különlegességeiben, konferanszié jelmezben. Itt a felnőtt is gyermek lehetett újra, rengeteg viháncoló anyukát és apukát láthattunk, amint éppen egy keménykalapot vagy egy bohócsipkát próbált a fejére tuszkolni, majd egy ismerős arcot keresett, hogy valamilyen fényképező alkalmatossággal megörökíthessék második gyermekkorának megélését.

Az aula különböző részei más és más meglepetéseket tartogattak. A zsonglőr fiatalember színes karikáival nyűgözte le az érdeklődőket. Tovább haladva az ifjúság mutatta be tehetségét és artista mozdulatok sokaságával ösztönözte arra a látogatókat, hogy pár perc erejéig figyelmüket a „kicsiknek” szenteljék. A tűznyelő még a szombati meleg ellenére is vonzotta a tekinteteket és a gyermekek csillapíthatatlan kíváncsiságát. Ezzel persze nem fejeződött be látogatásunk, hiszen még csak a földszintet se hagytuk el, az emeleten a múlt korok kiállított kosztümjei és újságcikkek, megsárgult fényképek bizonyították, hogy milyen régóta szolgálja már ki a nagyközönséget e varázslatos hely.

A nézőtérre normál esetben csak jeggyel juthat be az ember, ezen a napon a legkiváltságosabb nézőhelyekre is leülhettek a cirkuszlátogatók. Az emelet elhagyása után a porondot is birtokba vehették a kíváncsi bámészkodók, annak reményében, hogy újabb titokra derül fény. Nem is tévedtek, hiszen a függöny mögé pillanthattak a szemfüles látogatók. A cirkusz kiváló, egész estés programmal készült a nézők számára. Nemcsak az előadások voltak jól szervezettek és szórakoztatóak, hanem az előadások között is fent tudta tartani a vendégek érdeklődését. Megmutatva, hogy napjainkban is tudnak újat mutatni a nagyközönség számára. Aki a Múzeumok éjszakáján nem jutott el a Fővárosi Nagycirkuszba az se búslakodjon, hiszen 2012.06.23-án szombaton a hastáncvilág kiemelkedő tánciskolája veszi birtokba a porondot. A Yasmina Hastánciskola előadását láthatjuk. Kiváló táncosok szebbnél-szebb ruhakölteményben, gondosan tervezett és gyakorolt koreográfiák segítségével nyújtanak egészestés szórakozást az érdeklődők részére.