Karácsony havában piros és arany színben, csengő és harangszóban, narancs, fahéj és csokoládé illatban fürdik minden. Az év utolsó hónapjának ikonikus figurája a világon mindenhol a Mikulás. A nosztalgikusan szép, régi polgári korok hangulatát idéző Óbudán különleges programban volt része azoknak, akik hisznek még a Télapóban, és méltón kívánják ünnepelni piros betűs decemberi eseményeket.

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum berkein belül működő Kultea különleges programsorozattal készült egész hónapban a jeles napok alkalmából. December 5-én a MikulEst várta az érdeklődőket, ahol nem csak a kultúrtörténeti szempontból, hanem némileg a gasztronómia és a kézművesség irányából is rákészülhettünk az ünnepekre.

Olyan múzeumi programra menni, ahol csokoládékóstolás ígérkezik, az egyik leghálásabb feladat. Az érkezőket a bejáratnál a Mikulás (egyik segédje) és a Krampusz fogadta, és karamellás és rumos szaloncukorral kínáltak mindenkit. A csokoládé kiállítás igazi kuriózum a maga nemében. E sorok írója nosztalgiával telve nézegette a gyerekkori, ám mostanában újra divatba jövő márkák darabjait. A csokiöntő sablonok, a retro édességek, szerencsi csokoládék és a múltat idéző plakátok mind-mind kellemes képzettársításokkal járnak. Legfőképpen akkor, ha a nézelődést egy csokikóstoló asztalka mellett lehet befejezni. Itt többféle marcipános szaloncukor közül kellett voksolni a legízletesebbre, majd a különféle ízű, színű és formájú mikulás csokikat teszteltük. Végül az édes ízekkel túlterhelt ízlelőbimbókat isteni zsíros kenyerekkel kényeztettük, hagymával, csemege uborkával és piros paprikával megrakottal. A fenséges vacsorát zamatos forralt borral öblíthettük le.

Aki eztán szellemi elfoglaltságra vágyott, az a moziteremben pihent meg, hiszen van ám nekünk magyar vonatkozású Télapós filmünk is. Stílszerűen Gárdos PéterAz igazi Mikulás c. darabját vetítették. A program része volt még az adventi ünnepkörhöz és Szent Miklóshoz kapcsolódó legendárium és a vélt vagy valós történetek felelevenítése. Aki viszont aktívabb elfoglaltságot igényelt, az a kézműves szekcióba indult. Ott ugyanis az est meglepetése volt az öko díszek készítése, mely során mindenféle hulladéknak titulált alapanyagból lehetett dekorációt, karácsonyfadíszt készíteni. A szkeptikus látogató is jócskán elcsodálkozhatott, amikor a némi kreativitással és kézügyességgel megáldott alkotók kezei alól kikerültek a művek.

Ha az ünnepi nagybevásárlás után Óbuda csendesebb része felé vesszük az irányt, és a macskaköves kis utcákhoz érünk, egyenesen belefutunk Budapest legbűbájosabb karácsonyi vásárába a főtéren, ahol az ünnepi forgatag mellett apró korcsolyapálya is várja az embert. Eztán térhetünk be megpihenni, melegedni, finom csokit kóstolni, hangulatos és éppen időszerű kiállítást nézni a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumba. Itt ugyanis a hónap további szakaszában is különböző karácsonyi programokat szervez a Kultea, a szaloncukor készítéstől kezdve, A Télapó itt van c. időszaki tárlaton keresztül, az éppen aktuális különféle kézműves programokig és vetítésekig. Így a kellemest összekötve a hasznossal, igazi és komplex adventi programban lehet része az ünnepváróknak.

 

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum –MikulEst, Mikulás másképp.

További adventi programok a Kultea szervezésében decemberben a múzeum honlapján találhatóak.