A BESTILLO Pálinkaház őszköszöntő pálinkavacsorára várta ínyencségekre fogékony gourmet közönségét az encsi Anyukám Mondta étteremben. A minőség tekintetében kompromisszumokat nem ismerő páros ismét nagyot alkotott.

Czakó Mónika és Czakó Gábor valamint a Dudás-fivérek kapcsolata évtizedekkel korábbra nyúlik vissza. A térség nagyköveteként hirdetik: Abaúj az a hely, ahová érdemes felkerekedni, végigjárni, végigkóstolni minden szépségét, finomságát.

A 2003-ban alapított BESTILLO csapata hisz a környezetében és tesz is a térség felvirágoztatásáért. Helyi termelőktől vásárolják az alapanyagokat, van olyan beszállító, aki csak azért termeli például a málnát és annyit, hogy kiszolgálja a pálinkafőzde igényeit. A BESTILLO Abaúj kincseit szeretné közelebb hozni az emberekhez a minden évben megrendezett Gönci Barack Vigassággal, és idén már kajszipiacot is rendeztek Budapesten.

A BESTILLO különleges őszköszöntő pálinkavacsoráján a térség értékeit bemutatva, az Anyukám Mondtával együtt, egymásra építkezve vezették végig a vendégeket a gazdag kínálat őszi palettáján.

„Szeder, piros vilmoskörte, Szomolyai cseresznye – a szortiment debütálója, som és a térség zászlóshajója, a gönci barackpálinka adta az ihletet Dudás Szabolcsnak a menüsor összeállításához” – mondta Czakó Mónika, a BESTILLO Pálinkaház társtulajdonosa. „A kísérletező kedvünk, a kompromisszumoktól mentes minőségbe vetett hitünk összetalálkozott a Dudás fivérek kreatív, nyitott, alkotó energiáival, és olyan menü született a BESTILLO zamatos pálinkái köré, amire mindannyian büszkék vagyunk. Ez az első közös estünk, de úgy látjuk, ez a kooperáció máris megérett a folytatásra.”

„A jó minőségű pálinka nem a főzdében, hanem a gyümölcsöskertben születik, mindennek a gyümölcs a lelke” – vette át a szót Czakó Gábor a főzde vezetője. „Hisszük, hogy csak kiváló alapanyagból főzhető igazi, zamatos pálinka. A korábbi trend az volt, hogy 50-51 fokosra főzték a pálinkát, de ha jó minőségű a nedű, akkor az 50 fok még eltakarja, bezárja az ízt, ha nem annyira kiváló a pálinka, akkor a magas alkohol fok még jót is tesz neki. Azért hígítjuk selymesebbre, 40 fokosra, mert így igazán élvezhető, egyre jobban feltárul a zamata” – mesélt a pálinkafőzés titkairól Czakó Gábor, a BESTILLO Pálinkák mestere. „A pálinkát érdemes a fogások után fogyasztani, mivel általában az alkoholtartalom igénybe veszi az ízlelőbimbókat és a rafináltabb ízeket így jobban érezzük. Pálinka mellé nyugodtan társíthatunk nehezebb ételeket is.”

„A Hernád-völgye egy kiaknázatlan aranybánya, a sok zamatos gyümölcs, a páratlan erdei gombák mellett van itt nyúl, szarvas, bárány. Ezeket elegyítve álmodtuk meg az est ívét: kezdésként a szederpálinkához egy nyúlpástétomot készítettünk, hozzá házi kovászos kenyeret kínáltunk, ezt követte a füstölt zellerpürével és körte chutney-val tálalt bárányszív, amely mellé piros vilmoskörtét kortyolhattak a vendégek. A BESTILLO most debütáló Szomolyai cseresznye pálinkája adta az ötletet a rozé kacsához, természetesen nem csak a pohárban, de a tányéron is megjelent a cseresznye” – részletezte az Anyukám Mondta séfje. „Nem mindennapi ízvilágot nyújt a sompálinka, erre reflektálnunk kellett a következő ételkompozícióval: szarvasbélszínt készítettünk gesztenyekrémmel és erdei gombákkal. Az est záróakkordjaként az újragondolt zserbónk került a vendégek tányérjára, melynek ötletadója az est sztárvendége, a BESTILLO jokere, a gönci barackpálinka volt.”

Sajnos a cikk mellé nem tudunk kóstolót csatolni, ám mivel az ínyenc gasztronómiai túra első felvonása teljesen rabul ejtette a közönségét, így mindenképp több felvonásos lesz ez a darab.

Fotó: Bátor Laca