Hazánkban a Bodies kiállítás 2008. április 24-én nyitotta meg először kapuit, majd december 31-ig volt látható. Az érdeklődés nagy mértéket öltött akkor, hiszen 300.000 ember kívánta megismerni „testét” kicsit behatóbban. Hosszas várakozás után 2012. március 1. és 2012. július 31. között újra várja a VAM DESIGN CENTER a Király utcában az érdeklődő, testüket jobban megismerni vágyó embereket a BODIES REVEALED kiállítás keretein belül.

Kevesen gondolnák, hogy a belváros „alatt” 1.700 m2-es területen milyen csodálatos világ tárul elénk, ahol 9 termen keresztül tanulhatjuk meg, vagy tanulhatjuk újra, amit a biológia órán tanáraink tanítottak nekünk. Eme kiállítás 15 emberi testet és 200 testrészt kíván a nagyközönség elé tárni preparált állapotban, mely leginkább az oktatásra, ismeretterjesztésre fekteti a hangsúlyt.

A felajánlott testeket egy éven keresztül készítik elő polimeres preparáció segítségével. A tartósítás többek között szilikonnal történik ezeknél a testeknél. Az ember kételyekkel indul el egy ilyen vitatott kiállításra, már csak azért is, mert több tüntetésről volt hír eddig a különböző külföldi nagyvárosokban a tárlattal kapcsolatban. Mégis szájtátva vonul végig az ember egy-egy termen, mert ilyen nézőpontból teljesen más képet kapunk saját testünkkel kapcsolatban is. A testeken kívül egy művész falra vetített képei is színesítik a tárlatot, melyek testünk sejtjeit és szöveteit hivatott bemutatni.

Eddig csak laboratóriumokban vagy a patológián találkozhattak az átlagemberek ehhez hasonló állapotban az emberi testtel. A testek látványa első pillanatban félelmetes és ijesztő lehet, de amint az ember hozzászokik a gondolathoz és a látványhoz, érdeklődve tudja megtekinteni a kiállítás darabjait. A testek igazán „élethűek”, egyetlen részük nem a sajátjuk ez pedig nem más, mint a szemük, mert azokat műszemmel helyettesítették. Ettől függetlenül „hús-vér” embereket láthatunk testközelben. Az egész alakos preparátumokon kívül a végtagok, a koponya, az agy és a belső szervek is megtekinthetőek, mind egészséges, mind már károsodott, beteg változatban is. Például a tüdő károsodása akár elrettentő példa is lehet a dohányzó emberek számára, mikor meglátják igaz valójában, hogy mit tesz a dohányzás a szervezetükkel.

A szervek mellett az emberi érrendszer is bemutatásra kerül, melyet úgy tettek láthatóvá, hogy a vérereket gyantával töltötték fel, majd az összes szövetet lemarták róla. A legsokkolóbb a kiállítás során talán az embriók látványa. Négy embrió került a nagyközönség elé, akikkel a 14., 19., 24., 28. hétben édesanyjuk elvetélt. A kiállítás szervezői tekintettel voltak azokra, akiket esetleg rosszul érinthet a téma, így lehetőséget adnak a terem kihagyására is. Iskolás gyerekeknek éppen megfelelő lehet a tárlat, hiszen rengeteget tanulhatnak és az elméleti oktatás mellett saját szemükkel láthatják a szerveket és a test felépítését is. Kérdéseikre pedig szakértők válaszolnak, akik a termekben várják a látogatókat és segítséget nyújtanak, ha szükséges. Ezek mellett időszakos jelleggel minden héten más betegségről tartanak bővebb tájékoztatást, így időzíteni lehet látogatásunkat, mi az a betegség amelyről többet szeretnénk tudni.

Mindenkinek csak ajánlani tudom e különleges kiállítást, mert a rég tanult dolgok új értelmet nyerhetnek és új tudásra is szert tehetünk.