2011. Szeptember 30-án mutatta be Fenmo című produkcióját a már egész világot bejárt, kínai Jinani Acrobata Csoport. A káprázatos előadást nekünk is volt szerencsénk megcsodálni. Aki a Fenmo mellett dönt, az minden bizonnyal új, egyedi, igazán különleges élménnyel gazdagodik.

Maga a produkció rendkívül inger gazdag: soha egy pillanatra sem áll meg az élet a színpadon. A negyven profi artista nem csak kiváló tornász, hanem igazi művész is. Itt minden mozdulatot, minden lépést, még az ujjak tartását is átjárja a távol-kelet szelleme. Nem is beszélve a színes, pompás ruhákról, kellékekről, no meg persze a mesterin elkészített arcfestésekről. A Fen és Mo szavak egyébként arcfestést jelentenek.

A csapat előadása az erő és hajlékonyság demonstrálásával indult, majd az „Ittas Szépséget” csodálhattuk meg. Aki a részeges mesterek kultuszát esetleg ismeri, tudja, hogy Kínában az ivást komoly misztika övezi és a részeges Kung-Fu, ma már számos ággal büszkélkedhet. A Szépség persze minden mozdulatot, így a pohár képletes ürítését is fantasztikus látvánnyá varázsolta. Elképesztő hajlékonyságával, tánccal fejezte ki a rítust.

Ezek után felgyorsultak az események. Egy kínai harcos Kung-Fu formagyakorlatot mutatott be, melyet ruganyosságával, a határozott ütések és rúgások táncmozdulattá formálásával fordított le a cirkusz nyelvére. Alig, hogy távozott máris újabb katonák sorakoztak fel. Játékos, majomszerű mozdulataikból, csak az avatott szem ismerhette fel, hogy ez a Kung-Fu, állatokat utánozó stílusaira utal. A sereg gyűrűjében, varázsbotját követhetetlen sebességgel pörgetve jelent meg a Majomkirály. A Majomkirály legendája sok ezer éves történet, ami Jackie Chan-t is megihlette. Filmjében: A tiltott királyságban a győzedelmes hőst Jet Li alakította. Itt a cirkuszi katonák persze saját értelmezésükben mutatták be a legendás harcokat. Több méteres magasságokban lévő karikákon ugrottak, száltóztak át, sebesen pergő kötelek közt cikázva „mesélték el” a Majomkirály történetét.

Majd egyre másra következtek a látványos attrakciók: egyensúlyozás ernyőkkel és több tucat karikával, kalapzsonglőrködés kínai módra, ezt biciklis bemutató követte, majd az a produkció zárta a fellépést, mellyel a csapat világbajnokságot nyert a párizsi cirkuszfesztiválon. Az egyik artista székeket helyezett egymásra, amiken aztán erőelemeket mutatott be. A székek egyre magasabbá tornyosultak, mígnem a rajta fél kézen egyensúlyozó tornász lába már elérte a Cirkusz mennyezetét. A látványt az élőzene fokozta.

Az előadás végén magát a Majomkirályt, Liu Wei-t kérdeztük

Szinte minden attrakcióban meg-megmutatkozik némi Kung-Fu. Ezt a művészetet te a cirkuszi munkád mellett sajátítottad el?
Nem, már 6 évesen meg kellett ismerkednem különféle Kung-Fu irányzatokkal. Maga az iskola, ahova jártam speciálisan erre helyezte a hangsúlyt.

Állatokat utánzó és részeges Kung-Fu stílusokat is láthattunk ma. Te melyikhez állsz a legközelebb.
A kedvencem a Shaolin Kung-Fu.

És mikor kerültél a cirkuszhoz?
Tizenöt évesen. Tehát akkor már sok-sok éve foglalkoztam harcművészettel, ami nagyon hasznosnak mutatkozott itt.

Gondolom rengeteget edzel. Hogy néz ki egy napod?
Minden nap reggel hétkor kelek. Lemegyek és futok pár Kilométert. Aztán, mikor hazaérek, nekilátok az erősítésnek: fekvőtámaszokat nyomok, felüléseket csinálok és sokat húzódzkodom. Aztán reggelizek és bejövök a Cirkuszba gyakorolni.

Főleg az ugrásokat és a koreográfiát?
Igen. Illetve a bot pörgetését. Ebédelek aztán délután is gyakorlok, edzek. Kb. napi 8 órát tréningezek.

És a táplálkozásra is nagyon oda kell figyelned?
Zöldségeket és gyümölcsöket szoktam enni, illetve jó sok rizst, de nem mondanám, hogy diétázom. Az egészséges életmód mindenesetre nagyon fontos nekem: nem dohányzom és nem is igen iszom.

És a társulat többi tagja?
Ugyanez mondható el róluk is.

Tehát nem diétázol? Mondd, szoktál csokoládét enni?
Szoktam. Máshogy képzelem el a helyes táplálkozást, mint az európaiak. Én nem vonom meg magamtól például a csokoládét, annyit eszem, amennyi jól esik, de ha látom, hogy itt-ott felszedtem pár dekát, akkor egyszerűen még többet eddzek.

Lehet ennél többet edzeni?
Igen, hogyne!

Volt már, hogy megsérültél a nagy hajtásban?
Sajnos igen. A térdem kificamodott, a lábfejem is elrepedt már, illetve egyszer csuklótörést szenvedtem.

Mi a célod itt a társulattal? Mi az álmod?
Nekem már fiatalon megadatott, hogy bejárhassam a világot. És azt hiszem, nem vágyom többre. Az álmom tehát nem az, hogy még magasabb babérokra törjek, hanem, konzervatív kínai férfiként az, hogy megházasodjak, és saját családot alapítsak.

Majd ha már fizikailag megterhelő lesz 3 métereseket szaltózni?
Nem. Még két-három év és új életet kezdek.

Ma este te játszottad a Majomkirály szerepét. Ő egy fontos, legendás személy. Mit jelent számodra, hogy te alakíthatod őt?
A Majomkirály története legendáink közül talán a legismertebb. Mindenki tudja ki volt. A kínai gyerekek mind azt játsszák, hogy a király seregében harcolnak. A Majomkirály egy olyan, legyőzhetetlen, varázserőkkel rendelkező Kung-Fu mester, akinek végtelen a hatalma. Bármit megtehet. Botja csodákra képes. De bármit tesz is, mindig a jót védelmezi, és mindig sikerrel küzdi meg a gonoszt. Végtelen megtiszteltetés, hogy én alakíthatom a Majomkirályt.

Köszönjük az idődet és a fergeteges estét!