Rideg Sándor, Kossuth-és József Attila-díjas magyar író 1943-ban megjelent regényét eleveníti meg március 29-én 19:00 órai kezdettel Cseke Péter Jászai Mari-díjas rendező. Olyan Érdemes Művész-és Jászai Mari-díjas színészek töltik be a Pólus Filmszínház esztrádját péntek este, mint Mikó IstvánNemcsák Károly, Tóth Judit, Szacsvay László, a Turay Ida Színház munkatársai.

A történet ismerős mindenki számára, de minden egyes alkalommal új élményt nyújt a nézőnek. A cselekmény Monor és Vecsés között zajlódik a korabeli tanyavilág értékeit és egyszerűségét bemutatva. Szó sincs még instant gulyáslevesről, posztmodern fogyasztói társadalomról. Jól jön az ebédbe az a pár darab gomb, szarvasbogár és egyéb szabadgyököket megkötő antioxidáns. Ebben a miliőben bukkan fel főhősünk, akinek el kell hagynia édesanyját, hogy szerencsét próbáljon a világban, ami mint tudjuk nem egyszerű feladat. De Regős Bendegúzt nem ejtették a fejére! Lóvá tett lókupecek és számtalan csintalanság jelzi útját, míg végül megérkezik a bakterhez és a bakter anyjához, a Banyához. Itt felelősségteljes munkát vállal, tehénpásztornak áll. Viszont hamar rá kell ébrednie, hogy nem akarják megkönnyíteni életét, így csavaros eszével és Koncz bácsi jó tanácsaival revansot vesz az őt ért sérelmekért. Minden mentalista és parapszichológiai előképzettség nélkül szellemet idéz, méghozzá a bakter elhunyt nejének szellemét reinkarnálja, igaz csak lepedő formájában. Számos ehhez hasonló mulatságos jelenet és a szereplők személyisége garantálja az önfeledt hangulatot a színdarab ideje alatt és remélhetőleg március utolsó hétvégéjének hangulatát is megalapozza.

Ne keressünk társadalomkritikát a színdarabban, ne vonatkoztassunk el a cselekménytől, szereplőktől, akikkel szinte mindenki képes azonosulni. Ettől lett és lesz kuriózum számunkra ez a darab. Tehetséges magyar regényíró tollából, kitűnő magyar színészekkel, rendezőkkel és munkatársakkal. Ahogy Rideg Sándor is írta: „Jelen munkámat annak idején azért írtam, hogy olvasóimat megajándékozzam a szertelen vidámság és a nevetés örömével.”

Mindenkit vár szeretettel 2013.március 29-én 19 órakor a Pólus Filmszínház, mely szintén kuriózum a budapesti színházak között!