Ki ne hallott-volna az 1956 októberében Magyarországon lezajlott eseményekről? A korabeli nemzetközi újságok címlapjai megismertették a világgal, hogyan küzd egy kis ország a hatalmas szovjet óriással. Mi magyarok viszont átéltük, megszenvedtük, és azok a hősök, akik kiálltak a szabadságért, megfogyatkozva bár, de még mindig köztünk élnek. A rendszerváltozás óta számos tanulmány, film, könyv és újságcikk született az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit középpontba állítva. A színházi világában azonban elvétve akadt csak néhány darab, ami a témával foglalkozott volna. Hát még a musical műfajban!

Az Újpest Színház legújabb produkciója, a „Pesti Srácok” ezt az űrt hivatott betölteni: Fiatalos szemlélettel, szórakoztatva, igazat mondani. A darab a forradalom fontos szereplőit, a „pesti srácokat” állítja középpontba, megismertetve a nézőket az akkori magyar, rettegéssel, bizonytalansággal, elszántsággal és reményekkel teli korszellemmel. A történet röviden a következő:

Fiatal leendő művészek fekszenek a földön, valahol egy lepusztult kultúrházban. Gólyatáborban vannak és készülnek az egyetemi bemutatkozó előadásra. Várják a színész tanárt, aki eldönti, hogy alkalmasak-e a pályára. Egy történetet kell eljátszaniuk az 56-os forradalom főbb eseményeiről. Hirtelen egy rablóbanda csap le rájuk. A szomszédos bankot kirabolták és most a rendőrség elől menekülve túszokat szednek. A fiatal művészek helyzete életveszélyessé válik, az életükért kell játszani…

A darab rendezője a legendás, kétszeres Jászai Mari-díjas Harsányi Gábor színművész, a játékmester a többszörösen kitüntetett „Érdemes Művész” Dózsa László, aki maga is pesti srácként szállt szembe az elnyomó hatalommal. A „Pesti Srácok” alkotói között olyan nagy nevek találhatóak még mint Siliga Miklós és Gyarmati István. A szereplők csupa ifjú színésztehetség közül kerültek kiválasztásra, és a mű megtekintése után örömmel konstatálhatjuk, méltóak a rájuk osztott szerepre, játékukból csak úgy sugárzik a fiatal, dinamikus erő, ami egykor a fiatal szabadságharcosokat is átjárhatta.

Mint ahogyan szó esett róla, a „Pesti Srácok” musical, így számos bombasztikus dalbetéttel fűszerezett. Napjaink színházba járó közönségének elvárásait maximálisan kielégíti, zene, tánc, dinamizmus, látványos színpadképek és egy nem mindennapi történet, meglepő csattanóval a végén. Külön öröm, hogy a rendező szerepet is vállalt, Harsányi Gábor a Mester szerepében nyűgözi le a nagyérdeműt. Dózsa László neve pedig garancia az autentikus történetre és a színházi profizmusra.

Nem véletlen, hogy a musicalt 2011. október 22-ei ünnepélyes díszbemutatója óta minden alkalommal telt házzal játsszák, a siker elsöprő. Minden korosztály számára csak ajánlani tudom a megtekintését, hisz a színdarab IGAZI ÉLMÉNNYEL ajándékozza meg nézőközönségét. Azok se csüggedjenek, akik nem tudnak eljutni a megújuló Újpest Színházba, hiszen a darab alkotói várják mind a budapesti kerületek, mind pedig a környező települések felkéréseit: ahol a közönség kíváncsi, oda szívesen ellátogatnak a „Pesti Srácok”.

Előzetes