Talán ázott sötétségben látszik csupán az erős fény. Talán szeptember 13-a volt a legalkalmasabb időpont a Múzeum + Irodalom megrendezésére a Szépművészeti Múzeumban. Talán a dátum nem is számít, hiszen a transzcendentális érzékek útja örök, a mitológikus jelképek erdeje kacskaringósan egyenes.

„Nem néztem eleget a felhőket és a csillagokat.” – Lackfi János (kortárs költő – a szerk.) tanulsága enyhe agyvérzése után. Napfény hiányában nyugtatóan fénylenek a csillagok. Más – El Greco fémszerűen más. Kréta szigetéről jött, római katolikussá lett. A festmény és a fal, gyermek és az apa. Lackfi János és Gryllus Dániel (zeneszerző, zenész – a szerk.) – élő állványok. Mária Magdolna (El Greco „Bűnbánó Magdolna” című festménye – a szerk.) bizony kívánatos, ahogy Jalsoviczky Sára tárlat vezetése figyelemre méltó. Szinesztézia – az érzéki testiség és a mély Isten hit szintézise. Az egyetlen stabil alapokon fekvő hitelesség. Barokk – az ellentmondások és feszültségek drámaisága. Autentikus, élő drámaisága…

A két terem gondolatiságának találkozásában sétálok a Múzeum + Irodalom eseményen, valóságból lépek a Szépművészeti Múzeumba Sára szavaival élve „monumentális egekig emelő képzelettel”. Üdvözlet mennyország!

Első emelet után földszint, földszinten zamatos szédítő rosé, varázslatos zene, társasjáték a padlón, tükörből pillantó kultúrékszer, apróságában zseniális haiku. Végy egy forró teát és foglalj helyet! Darvasi László, Horváth Lili, Tóth Krisztina, és Spiró György vetik a magot, szórják szépen, ahogy a csillag megy az égen… Babzsákokon ül a könnyed befogadás.

Itt van a szüret, itt van újra! Teli a puttony ajándékokkal. Hallod a dallamot? „Érik a szőlő, hajlik a vessző, bodor a levele.” Jaj, ne pocsékolják a mustot, drága! Csak maradjon az igazat mutató fény, csak maradjon az érték mérték. Szeptember 13 – három az egyben. Színes szó, forma, hang magaslatokban – Budapesten a Szépművészeti Múzeumban. 2012 – szimbólum és misztérium egységében a hiteles művészet. Köszöntünk szinesztézia! Csak az eső öntözze, fény óvja reszkető növényem…