A kétévente megrendezett Nemzetközi Cirkuszfesztivál nagy kihívás a résztvevő művészek számára. Ritka látványosság ez, megnézni ahogy a világ legjobbjai egymással versengenek.

Múlt héten lehetőségem volt részt venni a Fővárosi Nagycirkuszban tartott sajtótájékoztatón, ahol hazai tehetségeink több artistaszámát is megcsodálhattam. Fantasztikus képességűek a fiataljaink, de ha maguk mögé szeretnék utasítani versenytársaikat, a legjobbat kell kihozniuk magukból. 18 országból érkeznek ugyanis artisták. Örményországtól kezdve Kanadán és Finnországon át Oroszországig. És bizony minden nemzet a legügyesebb tornászait és művészeit küldi hazánkba, a 9. Nemzetközi Cirkuszfesztiválra.

A többnapos eseménysorozat tehát igen különleges alkalom, ahova ha ellátogatunk, egészen biztosan nem csalódunk majd, mert itt csakis a legjobbak kaphatnak helyet a porondon. Különösen az teszi egyedivé a hangulatot, hogy a fellépők őrületesen komolyan veszik a jó szereplést, mert ez hatalmas lehetőség számukra. Jól tudják ugyanis, hogy szerte a világból cirkuszigazgatók és ügynökök szemei pásztázzák a porondot, új tehetségek után kutatva. Sokan a Budapesti Cirkuszból, ennek a fesztiválnak köszönhették világhódító karrierjüket.

A produkciók két műsorban tekinthetők meg.

A sajtótájékoztatón a magyar fellépőink három számát láthattam. Elsőként a Baross István Artistaképző növendékei szórakoztattak minket. Kötélen egyensúlyoztak, zsonglőrködtek, repültek a hatalmas szaltók. A hangulat ízig-vérig magyar volt: szüreti mulatság vidámsága ült ki a növendékekre és minden pördülésbe ügyesen belecsempésztek egy-egy magyaros táncmozdulatot.

Ezután a Duo Lavision lépett fel. Egy férfi és egy női alak lépett elő, a sejtelmes, sárgás fényből. Testük fantasztikus módon megedzett izmait anatómiai festés emelte ki. Rendkívüli plasztikussággal mutatták be erőelemeiket: minden mozdulatuk lassú és tiszteletet parancsoló, harmonikus volt. Hevesen csattogtak a fényképezőgépek, ahogy a páros elképzelhetetlenül nehéz pozíciókat vett fel.

Végül a Rolling Wheel nevű szám következett, Nagy Ferenc, Németh Zsófia és Pajor Szilvia előadásában. Egy szerelmi háromszög millióképpen kifejezhető, lefesthető, bemutatható. Ez a megoldás azt hiszem feltette a mércét mindenkinek, aki erre kísérletet tesz. A Rolling Wheel, azaz forgó kerék sokszor a Ferenc és a lányok érzelmei közé gördült, máskor pedig a magasba lendítette valamelyiküket. Renkdívüli kreativitással, dinamikus tánccal és döbbenetes ugrásokkal fejezte ki az érzelmeit a három művész.

Vajon mennyi munka fekszik egy ilyen produkcióban? Nagy Ferencet kérdeztem:
Sok! Ez közös munka. Hármunk közül senkit sem lehetne főnöknek nevezni, van aki ehhez, van aki ahhoz ért jobban.

Mindhárman artistaképzőt végeztetek?
Igen. 4 éve vizsgáztunk le, de már 9 éve gyakorlunk együtt.

Gondolom ti hárman már igazi barátok vagytok.
Több. Szinte testvérek vagyunk. Veszekszünk, kibékülünk, együtt dolgozunk. Nagyon szoros kötelék ez!

Ez a Cirkuszfesztivál sokat jelent nektek?
Igen, és nagy öröm, hogy részt vehetünk rajta. Nagy köszönettel tartozunk Kristóf Krisztiánnak, aki nyitott volt a Rolling Wheel ötletre, meghallgatott és ellátott tanácsokkal.

És a táncban is segített valaki?
Kovács Tibor balettmester tanított be minket.

Külhonban is bemutattátok már a számot, igaz?
Igen, rengeteget vagyunk külföldön. Most jöttünk haza Abu Dhabiból. Hét hónapot töltöttünk ott.

Hol léptetek még fel?
Angliában, Franciaországban, Németországban, Olaszországban…

Ilyenkor honvágyatok van?
Azt hiszem mindhármunk nevében azt kell mondanom, hogy nincs. Ezek fontos lehetőségek nekünk, és most vagyunk fiatalok most kell ezeket megragadnunk. Izgalmas érdekes és előremutató időtöltés a külföldi szereplés.

Megkérdezhetem, hogy milyen magánélet társítható ilyen világjáró fiatalokhoz, akik alig töltenek időt otthon?
Leginkább semmilyen. Ez most olyan időszak az életünkben, amikor erre a küldetésre kell koncentrálnunk. Szívvel lélekkel tesszük a dolgunkat és – bár ez nagy lemondással jár – de minden mást félre kell tennünk.

 

Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál
2012. február 2-6.