Sinka Brigitta, Príma-díjas sakkmesternő a Budapesti Rendőr-Főkapitányság XIV. kerületi Rendőrkapitányságon folytatta sakkszimultán világrekord-kísérletét.

A „Tábla Királynője” igazolt szimultánjainak a száma 2011-ben elérte a bűvös tízezret, de álma, hogy az eddigi világrekorder, Capablanca 13545 játszmáját is túlszárnyalja. A 86. életévében járó Sinka Brigitta hihetetlen energikussággal vetette bele magát a játékba, mely során a zuglói rendőrök, kerületőrök és polgárőrök voltak kihívói.

A november 22-én megtartott rekordkísérlet kezdetén dr. Dragon Sándor ezredes, kerületi rendőrkapitány köszöntötte a sakkmesternőt, majd izgalmas partit játszottak a kétszeres olimpiai kerettaggal. A főváros egyik legnépesebb  kerületének rendőri vezetője elmondta, kiemelten fontosnak tartja, hogy kollégái ne csupán fizikailag, de szellemileg is kiemelkedően teljesítsenek. Erre pedig egy sakkverseny kiváló alkalmat jelent. Az eseményen részt vett Csom István olimpiai bajnok, nemzetközi sakknagymester is, aki nemrégiben vehette át Tarlós István főpolgármester úrtól a Pro Urbe Budapest díjat.

A rendezvény során Brigitta néni 27 partit adott, ezzel szimultánjainak a száma 10916-ra emelkedett. – Nagyon elégedett vagyok az eredménnyel, és külön öröm számomra, hogy olyan emberekkel játszhattam, akik az életünket is óvják. Csodálatos, hogy a magyar rendőrök mennyire kedvesek és ellenfélnek sem utolsók! A játékosok közül egy győztest is köszönthettem egy zuglói őrnagy személyében! Nagyon szeretnék a többi kerületi kapitányságon is szimultánozni, de a legnagyobb öröm az lenne, ha a rendőri vezetőkkel is játszhatnék egyszer egy partit! –nyilatkozta Brigitta néni.

A szerettei által „Bici néninek” is becézett sakkmesternő nem sokat pihenhetett a zuglói verseny után, hiszen néhány nappal később, szülőfalujában, Békésszentandráson is várták egy jubileumi szimultánra. 55 éve ugyanis annak, hogy Brigitta profi sakkozói pályára lépett. A zuglói rendvédelmi dolgozóknak, és a mindig segítőkész békésszentandrásiaknak köszönhetően, Brigitta néni hamarosan eléri a tizenegyezredik játszmáját. Reméljük, a közeljövőben nem csupán új magyar, hanem világrekordot is ünnepelhetünk. Mi szurkolunk!