Nem mondhatnám, hogy különösebb késztetést éreztem a lovak közelebbi megismeréséhez. Egy kedves barátnőm felvetésére elmentünk egy próbalovaglásra, ami számomra nagyon jó élmény volt. Mint ahogy életem során már többször kiderült, egy új hobbi megismerésénél fontos, hogy ki foglalkozik első alkalommal velem.

Az én oktatóm egy nagyon kedves fiatal lány volt, aki mindent türelmesen, pontról pontra szépen elmagyarázott. Az ember azt gondolná, hogy itt a ló és a lovaglás a lényeg, de ez koránt sincs így. Hiszen, ha új sportot próbálok ki, akkor az oktató személye nagyon fontos. Lássam, hogy ért a lovakhoz, tud bánni velük és ne attól rettegjek, hogy bármelyik pillanatban leeshetek paripám hátáról. Tehát, ha az első lépés megvan, miszerint a megfelelő ember tanít, jöhet a következő lépés, a lóval való barátkozás, illetve a helyes testtartás a ló hátán. Mivel jómagam is kezdő vagyok a témában, csak szeretnék egy kis kedvet csinálni annak, aki eddig csak kacérkodott a gondolattal, hogy kipróbálja a magyar nép hagyományához hozzátartozó szép sportot. Most úgy tűnhet, hogy eddig nem sokat beszéltem a lovaglásról, de az igazság az, hogy ezek az előzmények kellenek ahhoz, hogy kellemes élmény legyen számunkra a lovaglás. Meg kell ágyazni az élménynek, hogy élvezhető legyen eme időtöltés. Amikor sikeresen felszálltam a lóra (ami néha nem is olyan könnyű), csak akkor szembesültem azzal, hogy milyen magasan vagyok és hogy ez nem is olyan egyszerű, mint először gondoltam. Egy pillanatra elgondolkoztam azon, hogy tudtak erre rávenni, és mit is keresek itt tulajdonképpen?! Majd sikerül a ló hátán maradnom, sőt még dicséretet is kapok a felülésért. Az oktató tudtomra adta, hogy erről a lóról ugyan még senki nem esett le eddig mikor közlöm vele, hogy márpedig én úgy érzem, hogy akkor ebben úttörő leszek és én leszek az első. Nagyon félelmetesnek tűnik, hogy teljesen a lóra hagyatkozzak, és feltétel nélkül megbízzak benne, hiszen ebben a helyzetben szinte saját testemben sem tudok megbízni. Ez egy új mozgásforma számomra és még bizonytalan létem a ló hátán, így testem érdekes dolgokat produkálhat az ismeretlennel szemben.

Néhány jó tanácsot szeretnék megosztani a kedves olvasóval, melyek az én első tapasztalataim ebben a témában, illetve az oktatóm instrukciói. Figyeljünk az egyensúly megtartására a ló hátán, hátunk maradjon egyenesen, a váll hátul, helyezzük lábunkat a kengyelbe, sarkunk mindig lenyomva legyen, térdünkkel próbáljuk megtartani magunkat, kezünkkel szinte nem is kellene kapaszkodnunk ahhoz, hogy ne essünk le.

Nekem egy újabb kihívást jelent a lovaglás és remélem, hogy sikerült felkeltenem a kedves olvasó érdeklődését egy nagyszerű szabadidős tevékenység iránt.