A videójáték szóról ma már nem csak a gyerekek unaloműző tevékenysége jut eszünkbe, amelyből egyszer kinőnek. Napjainkban a felnőttek is előszeretettel töltik PC vagy konzol játékkal az idejüket, ráadásul egy igen komoly üzletággá nőtte ki magát, melyet e-sportként emlegetünk.

Számos játék ismert a piacon, de a legnépszerűbbek a League of Legends, Fortnite, CS:GO, PUBG, Dota 2, vagy az Overwatch, melyeket már professzionális szinten is űznek.

Nagyjából a 2000-es évek eleje óta él a köztudatban az e-sport kifejezés, mely egy új sportágat takar, ahol a játékosok nem mással foglalkoznak, mint videojátékoznak. Számos versenyt rendeznek és televíziós adások, valamint online közvetítések is zajlanak a hatalmas rajongótábor örömére.

Míg sokan szabadidejükben vagy hobbiként játszanak, a hivatásos gamerek a játéknak köszönhetően szerzik bevételük egy részét vagy akár az egészét. Ehhez természetesen rengeteg gyakorlás kell és részvétel bizonyos csatornákon, melyeket nézők milliói követnek. Hol találhatjuk meg őket a versenyközvetítéseken kívül?

Twitch

Ha játékokról van szó, akkor a Twich a legnépszerűbb csatorna, amelyről nem szabad megfeledkeznünk. Ez egy honlap, mely videojáték közvetítésekkel foglalkozik. Akár nézhetünk rajta e-sport mérkőzéseket, de élőben közvetíthetjük a saját játékainkat is másoknak.

A nagy nézettséggel rendelkező gamerek bevételt is szerezhetnek ezen a platformon, ugyanis lehetőség van előfizetni bizonyos csatornákra, különböző extrákért cserébe. Ehhez persze valamiben nagyon jónak kell lenni, vagy az adott játékban, vagy pedig a frappáns és humoros kommentálásában.

YouTube

A másik ismert lehetőség, ha videójátékok közvetítéséről vagy mások meccseinek nyomon követéséről van szó, az a YouTube. A leghíresebb magyar gamereknek több százezres feliratkozó táboruk van és a videóik nem csak visszanézhetők, hanem a YouTube streaming szolgáltatásnak köszönhetően online, valós időben is közvetíthetők.

Itt is van lehetőség a bevételszerzésre, mégpedig hirdetések és szponzoráció formájában. Egyre több cég ismeri fel az influencerek jelentőségét és keresnek meg gamereket is együttműködési lehetőségeket ajánlva.

Saját weboldal

A legnagyobbak saját domain néven létrehozott weboldalt üzemeltetnek, itt streamelik játékaikat, vagy értékesítik saját logójukkal, márkanevükkel ellátott promóciós termékeiket a hűtőmágnesektől kezdve a ruhaneműig.

Bármennyire is vonzó ez az életforma, nem mindenkinek adatik meg, hogy profi e-sport játékos legyen. A legfontosabb, ami szükséges hozzá a gyakorlás, gyakorlás és gyakorlás! Azonban találjuk meg az egyensúlyt és ha nem vagyunk hivatásos játékosok, inkább csak a szabadidőnk egy részét töltsük játékkal vagy stream nézéssel, mintsem az egész napot!

Forrás: Rackhost.hu